Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indiase deelstaat wil af van kwakzalvers en nepgoeroes

Home

(TROUW)

Medicijnmannen, goeroes en religieuze charlatans in India zijn gewaarschuwd. Een van de grootste Indiase deelstaten heeft een wet aangenomen waardoor personen die misbruik maken van bijgelovige mensen vervolgd kunnen worden.

Maharashtra is de eerste deelstaat die (nep-)goeroes gaat vervolgen. Als de wet door de gouverneur is ondertekend, gaat de politie van Maharashtra onderzoek instellen naar onder meer religieuze fraude, extremisme en menselijke offers. Activisten hopen dat de wetgeving ook in de rest van het land doorgevoerd zal worden.

De wet laat een aantal praktijken toe, om zo de gelovige bevolking niet te veel voor het hoofd te stoten. Palmlezen, astrologie en prediken uit hindoegeschriften zijn toegestaan. Ook vasten en zelfkastijding door moslims tijdens de heilige maand muharram mag.

Procedures tegen kwakzalvers kunnen alleen worden gestart als er door het slachtoffer of de familie een klacht is ingediend. Maar juist gedupeerden zullen vanwege hun geloof niet snel naar de politie stappen.

In India zijn medicijnmannen en goeroes nog steeds populair: miljoenen mensen betalen flinke bedragen om 'wonderen' te kunnen zien of met mysterieuze medicijnen genezen te worden. De bekende goeroe Nirmal Baba vertelt zijn miljoenenaanhang dat bijvoorbeeld het eten van chutney en samosa's de zwangerschap bevordert.

Het bijgeloof zorgt ook voor problemen. Zo is er zondag in Mumbai een vrouw onthoofd door volgers van een goeroe. De vrouw kwam om genezing van haar zieke zoon te vragen, maar de volgers waren overtuigd dat zij zelf genezen werden als ze het hoofd van de vrouw van een brug gooiden.

Deel dit artikel