Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indiaas bedrijf gaat Nederlandse vaccins maken

Home

Redactie

© Thinkstock

De Indiase farmaceut Serum Institute of India (SII) gaat vaccins produceren voor de Nederlandse markt. Het bedrijf heeft de productiefaciliteit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) overgenomen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt.

De Indiërs hebben 32 miljoen euro betaald. Het ministerie garandeert dat met de verkoop 'vrijwel alle medewerkers van het NVI meegaan naar de nieuwe eigenaar'. Het NVI blijft in Bilthoven. SII is volgens het ministerie een van de grootste vaccinproducenten ter wereld.

Lage prijs
Het NVI produceert onder meer de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In 2009 al besloot het instituut te stoppen met het maken van vaccins, omdat het als kleine producent lastig is om tegen een lage prijs een goede kwaliteit te leveren. De afgelopen jaren leed het instituut verlies. SII produceert volgens het ministerie grote volumes tegen een lage prijs.

De overheid verdwijnt niet volledig van het toneel: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal zich blijven bezighouden met onderzoek en ontwikkeling en de inkoop en distributie van vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Deze werkzaamheden neemt het over van het NVI.

Grondstoffen
De grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de vaccins, blijven overigens in handen van de Nederlandse staat. Als de Indiërs ooit zouden besluiten te stoppen met de vaccinproductie in Nederland, kunnen de vaccins dus wel nog gemaakt worden door een andere partij.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie