Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

India rouwt om dood 'ijzeren vrouw' Jayalalitha

Home

Redactie

Indiërs rouwen om de dood van hun geliefde politicus. © Afp
Necrologie

Het zuiden van India rouwt om haar moeder. Jayaram Jayalalitha, de 'ijzeren vrouw' van de staat Tamil Nadu, overleed gisteravond op 68-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Chennai. Ze was een van de markantste Indische politici.

Jayalalitha was al in september in een ziekenhuis opgenomen wegens uitdroging. Ze leed ook aan diabetes. Omdat ze goed was hersteld, kon ze binnenkort naar huis, lieten de Indiase dokters afgelopen week weten. Zij wisten nog niet dat er een hartaanval zou volgen.

Haar grafkist moest door duizenden agenten worden bewaakt om te voorkomen dan haar aanhangers te dicht in de buurt kwamen. Die aanhangers waren zondag al naar het ziekenhuis gekomen om te vasten en te bidden voor de gezondheid van Jayalalitha. Door de hele staat is meer politie op de been, omdat gevreesd wordt voor rellen.

Jayalalitha speelde voordat ze de politiek in ging in ruim honderd Bollywoodfilms. Haar eerste rol kreeg ze op haar dertiende. In de jaren tachtig ging ze de politiek in, onder de vleugels van haar mentor Marudur Gopalan Ramachandran, ook een filmster.

Lees verder na de advertentie
© Afp

In de politiek kreeg Jayalalitha te maken met seksisme -ze werd zelfs een keer fysiek aangevallen-, maar werd na de dood van haar mentor uiteindelijk vijf keer premier van de staat Tamil Nadu (waar zeventig miljoen mensen wonen). Ze had de totale regie van haar partij in handen.

Ze verkreeg populariteit door het uitdelen van dieren aan arme boeren of het weggeven van maaltijden en juwelen. In 2011 gaf ze duizenden schoolkinderen een laptop. Het leverde haar de bijnaam 'Amma' op, 'moeder'.

Zelf profiteerde ze ook van haar positie. In 1997, toen politieagenten haar huis binnenvielen in een corruptiezaak, vonden ze ruim 750 paar schoenen. Jaren later, in 2014, werd ze veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze meer dan tien miljoen dollar had vergaard in haar politieke carrière. Een bedrag dat disproportioneel veel was in vergelijking met haar salaris, aldus de Indiase rechtbank.

Jayalalitha zat uiteindelijk drie weken in de cel. Ze keerde vorig jaar terug in de politiek, toen het oordeel in haar corruptiezaak werd vernietigd. In haar laatste jaar ging ze door met wat ze altijd al deed: het weggeven van giften. Zo kregen aanhangers op haar verjaardag in februari (waar ze overigens niet bij was) allemaal te eten. Pasgeboren baby's kregen een gouden ring, en iedereen die het wilde kon een tattoo met haar beeltenis krijgen. Zodat ze nooit vergeten zou worden.

© Afp


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel