Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Rotterdamse portakabin loopt het niet hard

Home

ANP

ROTTERDAM (ANP) - Er zijn weinig plekken waar in de spits meer mensen passeren dan rond de bouwput bij het Centraal Station in Rotterdam. Maar in stembureau 241, een portakabin op het stationsplein is het betrekkelijk rustig.

De vier mannen in het provisorische gebouwtje kijken elkaar aan. ,,In het eerste uur heb ik 57 stemmers gehad'', zegt Patrick Meijer, lid van het stembureau. ,,Dat betekent dat we op op 600 of 700 stemmers uitkomen. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen was dat twee keer zo veel.''

Plotseling stappen er vijf mensen tegelijk binnen. ,,Ha. Waarschijnlijk een trein aangekomen'', constateert Meijer. Het stembureau komt in actie. Een vrouw mag niet stemmen, omdat ze van buiten Rotterdam komt en geen stempel in haar woonplaats heeft gehaald. Ze toont haar paspoort, maar dat kan Meijer niet vermurwen. Een ander vraagt of er ook een prullenbak is. ,,Nee, dat is de stembus, mevrouw.''

Als de rust is weergekeerd, verschijnt een mannenhoofd bij de ingang. ,,Ik ben de omgevingsmanager CS'', klinkt er. ,,Als er problemen zijn weten jullie me te vinden.'' Meijer, in het dagelijks leven werkzaam bij een woningstichting, verwacht die niet. Met drie stemhokjes en zes potloden op krap vijftien vierkante meter is hij uitstekend toegerust. Alleen gaat stembreau 241 wel een half uur eerder dicht, om 20.30 uur. ,,Dan moeten we tellen'', zegt Meijer, Dat doen ze in een ander bureau, want de portakabin is daarvoor te klein.

Deel dit artikel