Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Oostenrijk is de arbeidsmigrant hard nodig

Home

Runa Hellinga

Kuuroord Vamed in het Oostenrijkse Bad Sauerbrunn. De horeca en kuuroorden in het plaatsje bieden 600 arbeidsplaatsen. © RV
reportage

Migratie is een belangrijk thema bij de verkiezingen in Oostenrijk, zondag. Het kuuroord Bad Sauerbrunn drijft op buitenlandse werknemers.

Bij de bron in het Oostenrijkse Bad Sauerbrunn tapt een bewoner flessen van het licht koolzuurhoudende, naar ijzer smakende mineraalwater waaraan het Burgenlandse kuuroord zijn naam dankt. De terrassen op de Hauptplatz zijn leeg. Een bord bij restaurant Dorfwirt meldt dat ze de hele dag warme maaltijden hebben.

Lees verder na de advertentie

De jeugdige ober brengt een kaart. Hij spreekt perfect Duits, maar komt uit Albanië, zegt hij. En hij is bepaald niet de enige buitenlandse ober in het dorp, de meesten komen uit de armere buurlanden: Hongarije, Slowakije of Slovenië.

In onze horeca en kuurbaden zijn 600 ar­beids­plaat­sen. Die worden voor pakweg de helft door buitenlanders, vooral Hongaren, gevuld.

Gerhard Hutter, burgemeester van Bad Sauerbrunn

Zonder buitenlanders gaat het niet, zegt Gerhard Hutter, burgemeester en afgevaardigde van de onafhankelijke Lijst Burgenland. Bad Sauerbrunn, 70 kilometer ten zuiden van Wenen, is met zijn 2100 inwoners jaarlijks goed voor 107.000 overnachtingen, vooral gasten uit Oostenrijk.

"In onze horeca en kuurbaden zijn 600 arbeidsplaatsen. Die worden voor pakweg de helft door buitenlanders, vooral Hongaren, gevuld." Dat geldt zo'n beetje voor alle Oostenrijkse horeca, zegt hij, en daar heeft hij geen moeite mee.

Oostenrijkers willen niet

"De horeca is geen familievriendelijke bedrijfssector. De lonen zijn laag, de werktijden onregelmatig. Oostenrijkers willen dat niet. Maar in Hongarije is het minimumloon vijf keer zo laag als hier, dus Hongaren doen het werk graag."

Minder begrip heeft hij voor Oost-Europese bedrijven, vooral in de bouw, die hun diensten ver onder de Oostenrijkse marktprijs aanbieden. "Ze betalen hun werknemers veel minder dan een minimumloon en houden zich bovendien niet aan onze regelgeving. Dat is oneerlijke concurrentie die moet worden aangepakt."

Bad Sauerbrunn was een vergeten uithoek waar weinig herinnerde aan de bloeiperiode eind negentiende eeuw, toen de trein We­nen-So­p­ron-Boed­a­pest er stopte

Wat hem daarnaast steekt, is dat buitenlanders vanaf het eerste moment dat ze in Oostenrijk wonen of werken, een beroep kunnen doen op de sociale voorzieningen. De conservatieve ÖVP-lijsttrekker Sebastian Kurz wil nieuwkomers (ook Nederlanders die naar Oostenrijk verhuizen) pas na vijf jaar volledige sociale rechten geven en bovendien het woonland-principe invoeren: wie een gezin in het goedkopere Hongarije heeft, verliest het recht op volledige kinderbijslag. Hutter is het daar volledig mee eens.

Zondag verkiezingen

Na illegale asielzoekers en veiligheid zijn werknemers en migranten uit de EU, vooral uit de buurlanden Hongarije, Slowakije en Slovenië, maar ook uit Polen en Bulgarije, een hoofdthema bij de Oostenrijkse verkiezingen zondag. De boodschap: ze houden de werkloosheid hoog en misbruiken sociale voorzieningen. Opmerkelijk, want die werkloosheid is sinds januari met liefst 3 procent gedaald en staat nu op 7,7 procent.

Verkiezingsaffiches suggereren soms anders, maar het gaat goed met de Oostenrijkse economie. Economen voorspellen voor 2017 een groei van 2,8 tot 3 procent, de koopkracht groeit, het aantal mensen op de armoedegrens daalde van 20,6 naar 18 procent.

Alleen: de nieuwe banen die die groei oplevert, wordt voor 70 procent vervuld door werknemers uit oostelijke, armere EU-landen. Dat geldt zeker in plaatsen als het Burgenlandse Bad Sauerbrunn, vlak aan de oostgrens.

IJzeren gordijn

Burgemeester Hutter is de eerste om te erkennen dat open grenzen bepaald niet alleen nadelen hebben. Als één regio geprofiteerd heeft van de val van het communisme, het EU-lidmaatschap en het Schengenverdrag, dan is het juist het Burgenland.

"Vroeger was dit echt het einde van Europa. Aan de oostkant liep het IJzeren Gordijn. Daar kon geen mens, maar ook geen handel doorheen. Er gebeurde hier helemaal niets."

Bad Sauerbrunn was een vergeten uithoek waar weinig herinnerde aan de bloeiperiode eind negentiende eeuw, toen Oostenrijk en Hongarije beide deel uitmaakten van het Habsburgse rijk en de trein Wenen-Sopron-Boedapest in het kuuroord stopte.

Kapitale villa's getuigen van die gloriejaren, waaraan een abrupt einde kwam toen datzelfde Habsburgse rijk na de Eerste Wereldoorlog in vele landen uiteenviel. Na de Tweede Wereldoorlog werden de oude kuurbaden zelfs gesloopt. Sinds eind jaren tachtig leeft het kuurtoerisme weer op. Binnenkort wordt het derde kuurbad en -hotel gebouwd.

Economische inhaalslag

Inmiddels zijn ook de contacten met Hongarije weer hersteld. Hutter: "Er is een groeiende samenwerking, zoals uitwisselingsprogramma's met scholen uit Sopron, net over de grens. Veel Hongaarse studenten daar spreken vloeiend Duits en pendelen hierheen voor studentenwerk.

"Onze kuurtoeristen maken uitstapjes neer Sopron, Hongaren komen hierheen om boodschappen te doen. Dankzij die open grenzen heeft Burgenland de laatste dertig jaar een enorme economische inhaalslag gemaakt, daar is geen twijfel over mogelijk."

Deel dit artikel

In onze horeca en kuurbaden zijn 600 ar­beids­plaat­sen. Die worden voor pakweg de helft door buitenlanders, vooral Hongaren, gevuld.

Gerhard Hutter, burgemeester van Bad Sauerbrunn

Bad Sauerbrunn was een vergeten uithoek waar weinig herinnerde aan de bloeiperiode eind negentiende eeuw, toen de trein We­nen-So­p­ron-Boed­a­pest er stopte