Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In olie ingelegde kerstomaten

Home

RIANNE BUIS

Ingrediënten (voor 1 grote pot)
1 kg kerstomaten, 3 grote tenen knoflook, ca. 0,6 liter extra vierge olijfolie, 1 volle el gedroogde rozemarijn, zeezout, versgemalen peper

Er staat een grote pot ingelegde tomaten in de keuken, en het is gebleken dat ik die moet bewaken als een cerberus. Je kunt bijna niet langs die pot lopen zonder er een paar aan een vork te prikken: ze zijn onweerstaanbaar. Hoewel het seizoen voor tomaten al achter de rug is kan ik het niet nalaten dit recept dringend aan te raden. Je kunt er alle kanten mee op en het is in een handomdraai klaar. Een schepje tomaten op geroosterd (stok)brood maakt een perfecte bruschetta, en de tomaten vormen een saus voor pasta, polenta, couscous, biefstuk, kip of vis. Het is ook heerlijk als voorgerecht met romige verse kaas, of rauwe ham. Combineer het met rucola of andere pittige sla, en wat azijn en je hebt een snelle salade. Ik heb biologische kerstomaten gebruikt, maar dat is geen noodzaak. Gebruik wel smakelijke, extra vierge olijfolie, geurige rozemarijn en stevige witte knoflook zonder bruine plekken. Je kunt de tomaten enkele weken in de koelkast bewaren, maar ik weet zeker dat ze het bij mij niet zo lang uitzingen. Was de kerstomaten en laat ze volledig drogen op schone theedoeken. Plet de tenen knoflook met een groot plat mes en pel ze; snijd ze doormidden. Verdeel de tomaatjes en de halve knoflooktenen over twee ovenschalen, of spreid ze uit op een groot bakblik met opstaande rand.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Giet wat olie over de tomaten, en bestrooi ze met rozemarijn, zout en peper. Schep de kruiderijen en het zout goed door de tomaten. Giet nu meer olie over de tomaten, zo dat er een laagje van circa 1 cm in het bakblik staat.

Schuif de tomaten in het midden van de oven en bak ze ca. 40 minuten, tot ze licht gerimpeld zijn en iets geslonken. Controleer regelmatig en laat ze beslist niet bruin kleuren (hooguit hier en daar iets 'gebakken'). Schud de schalen of het bakblik tussentijds een of twee keer om.

Kook intussen een schone weckpot uit met kokend water, laat omgekeerd op een schone theedoek drogen.

Neem de tomaten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Vul de droge pot voorzichtig met de tomaten en de olie uit het bakblik, en giet er meer olie over, tot net aan de rand van de tomaten. Buiten de koelkast ongeveer 1 week te bewaren; langer als ze gekoeld zijn. Gooi de olie niet weg, gebruik deze voor dressings, marinades, groenten, soep, stoofgerechten of als dipolie.

Deel dit artikel