Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Holland staat een Hufhaus

Home

Kees de Vré

Elke week rollen er drie tot vijf huizen uit de fabriek van Hufhaus. Geïnspireerd op de traditionele vakwerkbouw, maar ook duurzaam en energiezuinig. De Nederlander wil er nog nauwelijks aan. Te duur.

Ze zijn erg open, daar houden Nederlanders van. Ze zijn ook erg prijzig, daar houden Nederlanders niet zo van. Maar de uit hout en glas opgebouwde huizen van de Duitse firma Huf Haus zijn ook niet bedoeld voor de doorsnee huizenkoper. Daarom gaan de Duitsers nog eens een poging wagen om voet aan de grond te krijgen in het luxe segment van de Nederlandse huizenmarkt.

Het bijna honderdjarige Duitse familiebedrijf zal als extra argument de uiterst milieuvriendelijke bouw in de strijd gooien. Huf-huizen zijn weliswaar geïnspireerd op de traditionele vakwerkbouw, maar ze worden opgetrokken uit duurzame materialen terwijl de laatste technieken voor verwarming en verlichting zijn verwerkt. Mede daardoor zijn de huizen energievriendelijk en soms zelfs energieneutraal. De huizen worden nu dan ook als groene (r)evolutie gepresenteerd. Sinds de eerste poging in 2007 zijn er in Nederland vier Huf-huizen gebouwd. In de buurt van Gouda wordt dit voorjaar de vijfde opgeleverd.

Onno Brasser, de Nederlandse vertegenwoordiger van de Duitsers, verwacht dat aantal stevig op te voeren. „Met deze huizen lopen we vooruit op de nieuwe energie-eisen die straks aan huizen worden gesteld. We voldoen al aan de strenge Duitse energiewetgeving en kunnen ook in Nederland mee, waar de overheid streeft naar energieneutrale nieuwbouw in 2020.”

Brasser benadrukt enerzijds dat die milieuvriendelijkheid eigenlijk niets bijzonders is. „Hufhaus maakt al sinds 1972 dit type huizen, met veel glas en sterk overhangende daken. Daardoor hou je ’s zomers de zon buiten en ontstaat er een natuurlijke koeling. In de winter met de laag staande zon creëer je met dat vele glas juist extra warmte.” Anderzijds levert deze praktische kennis gecombineerd met de nieuwste technieken een uiterst ’groen’ huis op, dat de Duitse huizenbouwer een voorsprong op de concurrentie moet geven, zo wil Brasser.

Die nieuwe technieken bestaan standaard uit een warmtepomp die vanuit de diepte water oppompt waarmee de vloer wordt verwarmd of gekoeld. Een geavanceerd luchtcirculatiesysteem moet ervoor zorgen dat die warmte of koelte door het hele huis verspreid wordt. Brasser: „Die combi van ouderwetse overhangende daken, efficiënte isolatie en moderne techniek geeft een zeer comfortabel leefklimaat.

„Daarnaast zijn de daken uitgerust met zonnecellen die fungeren als dakpannen. De verlichting in huis is volledig met energiezuinige led-lampen opgebouwd. In het grootste model huis is het totaal verbruik van lampen 1800 watt. Dat is evenveel als een magnetron. Zou je halogeenlampen gebruiken, dan zit je al gauw op 8000 watt voor een vergelijkbare verlichting. Het gevolg is dat je, normaal gesproken, door al die technieken geen aansluitingen van gas en elektra nodig hebt. Maar ik heb natuurlijk geen invloed op de aanschaf van een vierde koelkast of op de gameverslaving van de kinderen.”

In Hufdorf, een verzameling modelwoningen op het terrein van de fabriek in Hartenfels bij Bonn, valt gelijk de openheid van de huizen op. ’s Avonds met de vele (led)lichten aan, kijk je dwars door de huizen heen. Door de overhangende daken hebben ze een klassiek voorkomen, maar de combinatie met de glazen buitenmuren gevat in houten staanders maken ze juist weer tijdloos.

In de fabriek vertelt verkoopdirecteur Michael Baumann dat het open ontwerp is geïnspireerd op de ideeën van Bauhaus, een stroming in de architectuur en het meubelontwerp in de periode tussen de twee wereldoorlogen. „Franz Huf, de vader van de huidige directeuren, had sterke banden met de mensen van Bauhaus in Dessau.”

Door het skelet van milieuvriendelijk FSC-hout zijn er geen dragende muren nodig. De buitenmuren bestaan voornamelijk uit drielaags glas met edelgas ertussen voor een effectieve isolatie. Ook binnen bestaan de afscheidingen van de ruimtes voornamelijk uit glas. Dat geeft een zeer ruimtelijk effect. Soms voelt het zelfs alsof je je niet in een huis bevindt maar buiten in de natuur. Mocht de klant dat toch wat té open vinden en op bepaalde plekken een dichte wand wensen, dan kan dat. Die wordt gemaakt van hout, 28 centimeter dik, bijna even dik als de houten dragers. De buitendeuren ogen als kluisdeuren, maar gaan soepel open en dicht. Koudelekken zijn er daarom niet meer in zo’n groen huis, stelt Baumann.

Als een klant zich meldt, wordt die een paar dagen naar de fabriek in Hartenfels gehaald en in de watten gelegd. Wel wordt hem een lijst met 2500 vragen voorgelegd. Brasser: „We luisteren vooral goed, omdat we precies willen weten hoe het levensritme eruit ziet van de toekomstige bewoners. Op grond daarvan wordt bepaald wat de behoefte is aan warmte en energie en daarop wordt de grootte van de benodigde installaties afgestemd.”

Als alle wensen en adviezen in de bouwtekeningen zijn verwerkt, gaat men in de fabriek aan de slag. Alle houten en glazen onderdelen van het huis worden in Hartenfels op maat gemaakt. Gemiddeld drie tot vijf huizen per week rollen zo de fabriek uit. Verpakt in 8 à 10 containers voor een gemiddeld huis en 14 containers voor een groot huis, gaan ze naar de plaats van bestemming. Werknemers van de fabriek zetten het bouwpakket ter plekke in elkaar. Vervolgens worden de technische installaties, keuken en badkamer(s) geplaatst. In drie tot zes maanden is het geschikt voor bewoning.

Dat alles heeft zijn prijs, een prijs die niet voor een gemiddelde huiseigenaar is weggelegd. Zeker omdat ook eerst een geschikte kavel gevonden moet worden, die niet in de huizenprijs is inbegrepen. Brasser: „De prijs van een Huf Haus in Nederland begint bij 400.000 euro. Daar heb je zo’n 600 m3 huis voor, inclusief de installaties. Er zijn geen meerkosten, je weet van te voren exact hoeveel het kost. Leven in zo’n huis kost amper of geen energie, er is nauwelijks onderhoud en vergeet ook niet dat we de bewoners alles uit handen nemen. Al het papierwerk bij voorbeeld zoals aanvraag van vergunningen. In Nederland kan dat aardig oplopen. En als de klant het wil, zoeken we ook een geschikte kavel voor hem.”

Voor grootschaliger bouw lijkt de speciale constructie ook niet geschikt. Meer dan drie verdiepingen is niet mogelijk op zijn Hufs. Toch zegt Brasser in gesprek te zijn met woningbouwverenigingen in Nederland om te onderzoeken of een appartementencomplex in deze stijl haalbaar is. „Er zijn al grotere gebouwen op Huf-manier geplaatst. Er staat een verzorgingshuis in Ierland dat door de Duitse firma gebouwd is. Ook in Duitsland zelf zijn er ettelijke openbare gebouwen als vakwerkbouw neergezet.’’

Lees verder na de advertentie
Ook binnen worden de ruimtes voornamelijk door glas gescheiden. (Trouw)
Dat geeft een ruimtelijk effect. (Trouw)
Onno Brasser in de fabriek van Hufhaus in Hartenfels. (Trouw)
De huizen hebben geen dragende muren maar een skelet van FSC-hout. De buitenmuren bestaan voornamelijk uit drielaags glas. (Trouw)

Deel dit artikel