Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In het wolbad

Home

Het was een oude gewoonte van Texelse schapenboeren: na een dag hard werken tussen de scheerwol kruipen. Nu is het wolbad er als wellnessarangement.

tekst nienke schipper

Aan wol geen gebrek op het grootste Waddeneiland Texel. En dat ze telkens nieuwe toepassingen bedenken voor de veelzijdige schapenvacht mag ook geen verrassing zijn. Maar een bad van wol is uniek in de wereld. Hoe gaat dat in zijn werk?

Op Texel hebben ze vooral schapen van het ras 'de Texelaar'. Door de invloed van de zilte zeewind zijn de structuur en de schubben van de wol van dit ras anders dan die van andere wolsoorten. En door ons gure zeeklimaat bevat de wol bovendien zeer veel wolvet (lanoline).

Ans Kikkert is de vrouw van een schapenfokker en kwam met het idee om 'iets' te doen met wellness en die vette wol. Ze liet zich inspireren door de oude gewoonte van Texelse schapenboeren om na een dag hard werken tussen de scheerwol te kruipen om het vermoeide lijf te laten ontspannen. Samen met Marianne Langeveld, eigenaar van Hotel Texel, ontwikkelden ze de 'Woolness', een typisch voorbeeld van Texels vernuft, gecombineerd met slim gebruik van natuurlijke bronnen.

"Het duurde even voor we de juiste combinatie hadden gevonden, maar nu zijn we tevreden", zegt Langeveld. "Eerst waren de wikkels bijvoorbeeld te dik en dat lag niet lekker. Ook hebben we lang nagedacht of het een 'wolbed' of een 'wolbad' is. Maar je ligt er meer ín dan op, dus uiteindelijk hebben we toch maar gekozen voor 'bad'".

Tijdens de Woolness word je ingedraaid in wikkels van ruwe schapenwol. Langeveld vertelt dat alleen de beste wol wordt gebruikt. "De wol moet van goede kwaliteit zijn en daarom komt eigenlijk alleen de wol van de rug en de zijkant van het schaap in aanmerking". Viezigheid en takjes worden uiteraard verwijderd, maar verder is de wol zo min bewerkt om het vet te bewaren.

Eerst wordt de wol gewassen met koud water. Daarna wordt de wol gekaard om werkbare plukken te krijgen waarvan de wikkels worden gemaakt. Bij dit proces, dat ook nodig is voordat wol kan worden gesponnen, worden de wolvezels ontward met een kam met stalen punten. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk lanoline in de wol achterblijft. Het wolvet wordt ook veel gebruikt in cosmeticaproducten en het zorgt er voor dat de wolwikkels niet kriebelen op de huid. Na de Woolness wordt de wol hergebruikt - bijvoorbeeld als kussenvulling .

Het wolbad is gesitueerd in een chaletje achter op het terrein van het hotel. Er klinkt rustgevende muziek en het is er comfortabel warm. De wolwikkels komen over mijn badkleding heen en mijn hele lichaam wordt ermee ingepakt, waarna ik eruit zie als een mummie. Daarna neem ik plaats in een met wol bekleedde kribbe en word ik ook nog toegedekt met een wollen deken. Omdat het een ademend natuurproduct is, blijft de warmte behaaglijk en wordt het niet te heet of zweterig. De kribbe heeft opstaande randen geeft een geborgen gevoel. "We hebben lang gezocht naar de juiste verhoudingen van het bedje" zegt Langeveld. "Het moet vrij nauw sluiten, maar geen benauwd gevoel geven".

Als laatste krijg je een hand- of voetpakking. En daarna mag je ongeveer drie kwartier ontspannen. Niet voor iedereen een gemakkelijke opgave, maar door de behaaglijke warmte en de geborgenheid van de kribbe is het bijna onmogelijk om niet in de schermerzone te raken. De omgeving is rustig en op het gekwaak van een paar overvliegende eenden na, is er niets te horen. Als snel zak ik weg in een droomloze dommel.

Als Langeveld weer binnenkomt met een kopje thee is er voldoende tijd om rustig terug te keren naar de alledaagse beslommeringen.

Een powernap in het wolbad is verfrissend anders. Het is vooral een weldaad voor de geest, maar mijn huid lijkt inderdaad ook zachter. De Woolness is een lekker momentje van ontspanning tussendoor, maar ook aan te raden voor mensen met pijnlijke spieren en gewrichten, zoals bijvoorbeeld reumapatiënten.

Het is de bedoeling om daarna niet te douchen zodat het wolvet nog door kan werken. Wel goed opletten dat alle wol van de huid is verwijderd, anders kunnen irritaties ontstaan.

Het wolbad en de hand- of voetpakking met gebruik van de Finse sauna of het zwembad van het hotel kosten 49,90 euro. Hotel Texel heeft verder geen wellnessfaciliteiten. Zie hoteltexel.com

Deel dit artikel