Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Genua is het zoeken naar slachtoffers gestaakt, maar het zoeken naar schuldigen in volle gang

Home

Pauline Valkenet

Beeld van de staatsbegrafenis in Genua. © AP

Tussen de betonnen brokstukken van de ingestorte Morandi-brug in Genua is het zoeken naar slachtoffers zondag gestaakt. 

De Italiaanse brandweer heeft vlak daarvoor een verongelukt gezin uit een autowrak weten te halen dat afgelopen dinsdagochtend onderweg naar het eilandje Elba was voor een strandvakantie. Toen het stuk van tweehonderd meter brug instortte, viel hun auto vijftig meter naar beneden. 

Lees verder na de advertentie

Bij de ramp zijn 43 mensen omgekomen, onder wie de 29-jarige Italiaanse verpleegster Marta en haar verloofde Alberto, vier Franse twintigers die voor vakantie op weg waren naar Sardinië, de 28-jarige student Henry uit Colombia die in Genua studeerde en de 34-jarige Italiaanse Luigi die aan het werk was; zijn echtgenote en vier kinderen moeten het nu zonder hem stellen. Negen mensen liggen nog in het ziekenhuis. Vier van hen zijn er erg slecht aan toe.

Negentien van de slachtoffers zijn zaterdag in Genua begraven. Er was een plechtige mis waarbij de president van Italië aanwezig was, net als de twee voorzitters van het parlement, de premier, zijn twee vice-premiers en enkele ministers. Ze kregen daar applaus.

Autostrade per l'Italia zou politieke partijen in ruil voor lucratieve concessies financieren

Tegelijkertijd zijn er ook families die juist weigerden om afscheid te nemen van hun geliefden tijdens een staatsbegrafenis, omdat zij de staat verwijten de veiligheid van de snelweg in Genua niet te hebben gewaarborgd. De minister van infrastructuur en transport, Danilo Toninelli van de anti-systeempartij Vijfsterrenbeweging, zegt tegen dagblad La Stampa die families volkomen te begrijpen. "Hun verontwaardiging is terecht. We weten dat het de schuld is van de oude politiek, die op een schandalige manier gunsten uitwisselde met de grote economische potentaten." 

De minister beweert in het interview dat bedrijven als Autostrade per l'Italia, dat de snelweg A10 in Genua uitbaat en waarvan de steenrijke zakenfamilie Benetton (bekend van de kledingwinkels) grootaandeelhouder is, politieke partijen in ruil voor lucratieve concessies financierden. Toninelli: "We gaan het hele concessie-systeem met wortel en al veranderen."

Contract ontbinden

De regering maakt daar vrijdag een begin mee door de procedure in gang te zetten om de concessie van Autostrade per l'Italia, dat drieduizend kilometer snelweg in Italië onderhoudt en er tol heft, in te trekken. Het bedrijf krijgt vijftien dagen de tijd om aan te tonen dat het aan alle onderhoudsverplichtingen ten aanzien van de Morandi-brug heeft voldaan. Lukt dat niet, dan denkt de regering het contract te kunnen ontbinden omdat Autostrade per l'Italia in gebreke is gebleven. Maar deskundigen betwijfelen dat, en denken dat dit de staat miljarden aan boetes kan kosten. 

Bij Autostrade per l'Italia is inmiddels een team advocaten bezig de verdedigingstactiek uit te werken. Het bedrijf zegt mee te leven met alle getroffen families en heeft hen zaterdag 500 miljoen euro aangeboden. Bovendien biedt de snelweguitbater aan om binnen acht maanden een vervangende, stalen brug te bouwen. 

De regering heeft nog niet besloten of het op dat aanbod ingaat; vice-premier Luigi Di Maio noemt het misprijzend 'een aalmoes'. De regering heeft eigen inspecteurs naar de ingestorte brug gestuurd, die daar net als deskundigen van het Openbaar Ministerie nu onderzoek doen.

Deel dit artikel

Autostrade per l'Italia zou politieke partijen in ruil voor lucratieve concessies financieren