Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In een jas van rode vermouth/KERSTMENU'S VAN TOPRESTAURANTS

Home

ALMA HUISKEN

Wat presenteren de beste restaurants van Nederland met kerst? Doen we nog een idee op? Hoe prijzen zij hun eten aan, is er een trend te bespeuren, of een Grote Gemene Deler? We vroegen het de vaderlandse topvijf, zoals gerangschikt door de 'Lekker-gids'. Nummer twee is gesloten, dus belden we nummer zes: ook dicht. Nummer zeven (La Rive, Amsterdam) dan maar. Wel vier keer gebeld: twee keer langdurig doorverbonden, een keer verbroken, toen bandje ingesproken, nooit meer wat van gehoord. Vier menu's dus. Ter oriëntatie.

Het taalgebruik

'Ha! En dat alles in een timbaaltje van klimop!', gispt een kennis altijd, als hij de restaurantkaart bestudeert en weer eens wordt geconfronteerd met ronkend culinair taalgebruik. Terecht? Ach, het is vast lastig om gerechten treffend en origineel te omschrijven. Eenmaal een kreet gevonden, zie je hem dan ook overal opduiken, ('op een bedje van'), om vervolgens te devalueren naar een lager echelon. Inmiddels is de 'jus' van belegen sherry in het topsegment gemeengoed, evenals 'tompouce', 'sandwich' en 'ravioli' als er iets te stapelen of te vullen valt. Nieuwe omschrijvingen (gevonden bij l'Auberge in Weert): 'een bladerdeegbriesje', 'een uitgewassen roereitje' en gesmoorde sjalotjes in een 'jas van rode vermouth'.

De trend

Van alles het beste en daarvan muizenhapjes in vier tot acht gangen, als je de amuse (hoort toch niet op de kaart?) meetelt. Chique soorten vis, schelp- en schaaldieren overheersen, waarvan dan weer met name: oesters, St. Jacobsmosselen, tarbot en kreeft. Bij het wild gaat het dit jaar vooral om haas, ree en hert. Geen fazanten, parel- of andere hoenderen, konijnen, lammeren, runderen, wilde zwijnen, moeflons, struisvogels, krokodillen of sprinkhanen. Als de omlijstende gerechten al worden genoemd, zijn het overwegend: truffels, knolselderijstampjes en (gekarameliseerde) sjalotjes.

Grote gemene deler

Truffels. Bij alle vier wel ergens een keer opgediend.

De prijzen

Van f 175,- tot f 250,- per persoon zonder drank. Hier en daar geldt een wijnarrangement voor nog eens f 75,-. Er zijn soms kerstdéjeuners, met een kleine keuze uit dezelfde gangen, dus goedkoper: van f 85,- tot f 150,-.

De menu's

Lekkere voor-, tussen- en nagerechten zijn er te over. Als we zouden mogen kiezen: bij Savelberg in Voorburg (nr. 2): de salade van truffel en Parmezaanse kaas. Bij Inter Scaldes in Kruiningen (nr. 1): warme oesters in hun schelp met een vinaigrette à la rosé, Bij De Bokkedoorns, Overveen (nr. 7): gegrilde heilbot met coquilles St. Jacques en bij l'Auberge in Weert (nr. 5): het assortiment van Limburgse geitenkaasjes. Blijft over: het hoofdgerecht. Dat is overal klassiek: hertenkalfbiefstukjes (Bokkedoorns), reerug met peren en twee sauzen (Savelberg), medaillons van ree met wijnsaus (Inter Scaldes) en gestoofde tournedos van regionale haas (l' Auberge). En opeens lijkt al dat lekkers veel te veel en overdadig. Pleidooi: eigenlijk zouden we het liefst kiezen tussen 'voor-en-tussen-met-toetje' of 'hoofd-met-toetje'. Zou dat, bijvoorbeeld vanaf volgend jaar, ook kunnen?

Deel dit artikel