Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Boston botert het niet zo tussen de Britten en de Oost-Europeanen

Home

Marco Visser

Oost-Europese winkels in Boston. © reuters

Wat te verwachten van een stad waar drie van de vier inwoners voor een Brexit hebben gestemd? Veel werklozen ongetwijfeld, en winkelstraten met kale etalages van failliete winkels. Niets van dat alles in West Street, een belangrijke winkelstraat in het centrum van Boston. Slechts een winkelpand staat leeg, de rest is gevuld. Vooral met Oost-Europese winkels waar Polen, Litouwers, Esten en Roemenen hun boodschappen doen.

"Ga weg", kreeg een enkeling te horen. "Wij hebben 'Leave' gestemd, wat doen jullie nog hier." De gemeente Boston weet van de verbale intimidatie. De politie maakte er melding van. De Polen, Letten, Esten en Litouwers in West Street willen er niets over zeggen. "Ik praat niet", zegt de een. Een ander spreekt geen Engels. Twee vrouwen die in de deuropening van een Litouwse broodjeszaak spreken evenmin Engels. De eigenaresse die komt aanlopen wel. "Geen problemen met de Engelsen", zegt ze terwijl ze snel weer naar binnen loopt.

Waardigheid en respect
Geen problemen dus. Toch publiceerde de gemeente deze week een mededeling in de Poolse krant The Boston Express waarin zij nadrukkelijk stelt dat ook de Oost-Europese inwoners met waardigheid en respect behandeld zullen worden. Bij incidenten of 'hate crimes' tegen minderheden treedt de politie fel op. "Wij zijn een tolerante samenleving, wat terug is te zien in de afwezigheid van gerapporteerde incidenten tot nu toe", stelt de gemeente. Zij roept op kalm te blijven en begrip te hebben voor elkaar.

Vanwaar deze oproep als er niets aan de hand is? "Wij hadden signalen gekregen dat de Oost-Europese gemeenschap zich zorgen maakte over de uitslag van het referendum", zegt een woordvoerder. "Sommigen waren bang dat zij direct moesten vertrekken en geen rechten meer hadden."

Dat er angst heerst binnen de Oost-Europese gemeenschap in Boston, is bekend bij de Poolse Barbara Drozdowicz, de directeur van het Oost-Europese adviescentrum in Engeland. "Mensen zijn bang het doelwit te worden als ze in de media verschijnen." Volgens haar zijn raciale haat en spanningen in Boston niet nieuw. "Daarom zou de geslotenheid die je nu aantrof drie maanden of drie jaar geleden niet anders zijn geweest."

Vijandigheden
"Waar wij wel bang voor zijn", zegt ze, "is dat kinderen op school het slachtoffer worden. De Brexit heeft een poort geopend naar allerlei soorten vijandigheden. Wij krijgen signalen dat Oost-Europese kinderen meer gepest worden. Scholen reageren daar niet op. Als een Oost-Europees jongetje wordt gepest, zien scholen dat niet als racisme omdat hij blank is. Gisteren kregen we een telefoontje van een Poolse moeder uit Londen. Haar zoon van elf was in elkaar geschopt, vanwege zijn afkomst. De school vertelde haar dat het zoveel makkelijker zou zijn om op te treden als hij een donkere huidskleur had."

Het incident gebeurde in Londen, maar over het algemeen is de meeste weerstand tegen Oost-Europeanen het grootst in kleine steden met veel laagbetaalde banen, ziet Drozdowicz. "Zoals Boston, geen stad met een financieel centrum, maar met een grote voedselindustrie. Het verdrietige is dat we al lang met deze situatie leven. Wat de Brexit heeft veranderd, is dat er nu aandacht voor is."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel