Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In blanke dorpen leeft de angst om te ’verkleuren’

Home

Rob Pietersen

Racistisch geweld neemt toe. Incidenten als in Waspik, Balk, Deurne, Winschoten en Son en Breugel tonen aan dat het niet alleen een randstedelijk probleem is.

In het Friese Balk werd een jongen uit Nijemirdum gemolesteerd, nadat zijn donkere vriendin racistisch werd bejegend; in Deurne een Angolees meisje uitgescholden, betast en geconfronteerd met hakenkruizen; in Waspik een Liberiaans gezin het dorp uit getreiterd, waarvoor deze week zeven jongens werden aangehouden.

Racistisch geweld neemt toe, staat in de jaarlijkse Monitor Racisme & Extremisme van de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden. Vooral meldingen op het platteland en in kleinere gemeenten zijn opvallend. „Maar het is een mare dat het daar vooral gebeurt”, zegt Willem Wagenaar, onderzoeker van de Anne Frank Stichting. „Het gebeurt ook in grote steden. In dorpen zou je misschien meer sociale controle verwachten. Dorpen worden stadser, wat nu hip is in Amsterdam is ook hip in de rest van het land. Iedereen klaagt over de sociale cohesie in de grote steden, maar ook op het platteland werkt het niet altijd”, aldus Wagenaar, die dat bevestigd zag door een onderzoek van het SCP eerder deze maand.

In Winschoten vond in maart een vechtpartij plaats tussen een groep Lonsdalejongeren en rechts-extremisten en een aantal bewoners van het lokale asielzoekerscentrum. Naar aanleiding van het incident moesten enkele gezinnen uit het azc verhuizen.

Een groep jongeren uit Son en Breugel ging allochtonen te lijf met stenen, fietskettingen en een honkbalknuppel. De groep was al eerder bij autoriteiten in beeld gekomen vanweg een racistische website.

Een Liberiaanse moeder vluchtte met haar vier kinderen begin deze maand uit Waspik. Eieren tegen het raam, vuurwerk in de brievenbus, oerwoudgeluiden, de voor aap uitgescholden kinderen durfden niet meer met de bus naar school. En de druppel: een jongen op een scooter reed de dochter aan. „Waspik heeft hangjongeren. En die zijn net zo vervelend als in elk ander dorp of in de stad. Met Waspik is verder niks mis”, zei burgemeester Nol Kleijngeld.

Gré Grubben, beleidsmedewerker van Art. 1 (voorheen het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie), kijkt naar recente incidenten en trekt over de landkaart, naar streken waar extreem-rechts en racisme terrein winnen. Hij hopt van Oost-Friesland naar Noord-Limburg, van Oost-Groningen tot ’de Acht Zaligheden’ in Brabant. „En ook naar de kleinere gemeenten net buiten de grote steden.”

„In veel witte dorpen heerst het doembeeld van de grote stad, de angst voor het onbekende, om te ’verkleuren’. Ze zijn bang het dorpse karakter, hun eigen identiteit te verliezen”, zegt Grubben.

Het is bekend, vervolgt Grubben, dat in witte wijken die beginnen te verkleuren, mensen stemmen op partijen met radicale ideeën. „Juist in gesloten, witte dorpskernen wordt allochtonen vaak het leven zuur gemaakt. Het gaat dan niet om huidskleur, maar omdat ze bang zijn voor wat ze niet kennen.”

„Als je op de wachtlijst voor een woning in Amsterdam honderden vluchtelingengezinnen hebt staan, kijkt niemand ervan op. Als in een dorp één huis aan een Liberiaanse familie wordt toegewezen, wordt er gezegd dat die familie ’ons huis inpikte’. Dan is de zondebok snel gevonden.”

Burgemeester Kleijngeld heeft het over een groep van „10 tot 20 jongens” die verantwoordelijk zijn voor de pesterijen. „Meestal is het verveling”, zegt Grubben. „Negentig procent van de rechts-extremisten en Lonsdalejongeren stopt als er vriendinnetjes of luiers in beeld komen.”

„Ik zie parallellen met het puberale gedrag van Marokkaantjes in Amsterdam-West, waar homoseksuelen en vrouwen de slachtoffers zijn”, aldus Grubben. Onderzoeker Wagenaar ziet ook parallellen: „Bij radicaliserende moslims en jongeren die opschuiven richting extreem-rechts gaat het echt niet altijd alleen om de boodschap, om de djihad of het blanke ras. Het gaat soms ook om onvrede of bijvoorbeeld om alternatieven voor een ontwricht gezin.”

Deel dit artikel