Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Barneveld-tijdperk slaan stoppen tijdens open NK darts helemaal door

Home

BERT SCHABBINK

DELDEN - Terwijl Raymond van Barneveld verhaalt over zijn uitschakeling, verdwijnt achter zijn rug een andere deelnemer in beschonken toestand naar de hotelkamer. Kruisbestuiving tussen topsport en vertier is wel degelijk mogelijk. Zeker in een sport die darts heet.

Voetbaltrainers zweren bij het Aparthotel in Delden. De prachtige sportaccommodaties en de landelijke omgeving lenen zich prima voor trainingskampen om de geest weer op te frissen. Verschillende internationale topclubs melden zich elke zomer weer in Delden ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Eén weekeinde per jaar is het gebeurd met de rust in het Twentse plaatsje. Dan worden de vloeren afgeplakt met karton, verdwijnt het bier met kratten tegelijk in duizenden kelen en klinkt massaal gezang in plaats van achtergrondmuziek.

Het Open Nederlands kampioenschap darts was altijd al een volksfeest, maar in het 'Barney-tijdperk' slaan de stoppen helemaal door. Zelfs de uitschakeling van 's lands dartboegbeeld kan de pret niet drukken. Iedereen die op het podium verschijnt, wordt hartstochtelijk toegejuicht. Sinds Raymond van Barneveld de officieuze wereldtitel veroverde, is alles wat met darts te maken heeft 'in'.

Maar de euforie heeft ook nadelen. De toppers spelen de eerste ronden niet op het grote podium, maar op banen in de zaal. Voor Barney is het bijna een onmogelijkheid om zich goed te concentreren. Drommen toeschouwers kijken reikhalzend mee als Van Barneveld de pijlen gooit. Er wordt zelfs doodleuk geflitst met fototoestellen als de kersverse wereldkampioen op 'dubbel' moet uitgooien. Het ontlokt Van Barneveld zelfs een kritische noot. “De bescherming van de topspelers moet beter. Het is gekkenwerk. Ik wil een garantie dat dat volgend jaar beter voor elkaar is. Anders zien ze mij niet terug”.

Drie weken is het alweer geleden dat de Haagse postbode huilend in elkaar zakte, na zijn inmiddels legendarische 'dubbel acht'. Sindsdien is er veel gebeurd met de rondborstige Van Barneveld. Zijn grote droom na de zege in Frimley Green was een professioneel vervolg van zijn carrière. De enorme heisa die ontstond was te veel voor zijn manager en hij ging in zee met een nieuwe commerciële man.

Die samenwerking lijkt vruchtbaar want in Delden presenteerde Van Barneveld een nieuwe sponsor waardoor hij zich de komende drie jaar helemaal kan toeleggen op de dartsport. “Er werd gesuggereerd dat Raymond per jaar zo'n 250 000 gulden nodig had om professional te zijn. We hebben nu een contract dat beduidend hoger is. Meer dan een miljoen dus”, klinkt het trots uit de mond van de nieuwe manager.

Het circus van onderhandelingen, handjes schudden, openingen en ontelbare handtekeningen uitdelen, heeft Van Barneveld in financieel opzicht geen windeieren gelegd. “Ik heb mijn ultieme doel bereikt. Vooral voor mijn gezin is dit fantastisch. Ik ben nu onafhankelijk. Dat is heel wat anders dan om zes uur opstaan en de post bezorgen.”

Sportief is het vooralsnog een ander verhaal. In Delden wordt Barney uitgeschakeld in de achtste finales. De kansloze nederlaag tegen Alan Warriner zit Van Barneveld wel dwars, maar echt verslagen voelt de Hagenaar zich niet. “Goed presteren was onmogelijk voor mij als je ziet wat er de laatste weken is gebeurd. Het mag geen excuus zijn, maar dart-insiders weten hoe belangrijk ritme is. En dat is iets wat ik nou net niet heb gehad.”

De beste darters van de wereld spelen in twee gescheiden bonden. Delden heeft de primeur dat de sterkste spelers uit beide bonden op de deelnemerslijst prijken. En dus is het Open NK het sterkste toernooi op de kalender sinds 1993, toen enkele topspelers zich afscheidden in een proforganisatie.

Van Barneveld is de nummer één van de WDF; zijn bedwinger Warriner komt uit de PDC-stal. Ondanks de nederlaag voelt Barney zich nog steeds de sterkste speler ter wereld. “Natuurlijk zou het een stuk moeilijker zijn om wereldkampioen te worden als iedereen mee zou doen. Maar ik heb alle kopstukken van de PDC al een keer verslagen.”

Ondanks de mooie woorden van Van Barneveld staan er twee PDC-kopstukken in de finale van de Dutch Open. Uiteindelijk is Alan Warriner de sterkste door in de finale Peter Evison gedecideerd met 3-0 opzij te schuiven. Het betekent na 1989 en 1993 de derde overwinning voor Warriner in Delden.

Bij de vrouwen is er wel Nederlands succes. De Haagse Francis Hoenselaar wint het toernooi voor de vierde achtereenvolgende keer.

Deel dit artikel