Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In 2040 drie keer zoveel 50-plussers met hiv

Home

Redactie

Gratis condooms in Tapei in de strijd tegen HIV en Aids op een foto van afgelopen week. © AFP

Mensen die besmet zijn met hiv worden steeds ouder. In Afrika verdrievoudigt het aantal hiv-patiënten die ouder zijn dan 50 jaar tussen nu en 2040. Bij voortzetting van de huidige omstandigheden zal het aantal 50-pluspatiënten stijgen van 3 miljoen in 2011 naar 9 miljoen in 2040. Dat concluderen onderzoekers van onder meer het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.

'Eigenlijk hebben we goed en slecht nieuws'', zegt onderzoeker Jan Hontelez van de afdeling Maatschappelijke Gezondheid van het Erasmus MC in Rotterdam. 'Hiv is niet langer altijd dodelijk, maar een chronische ziekte geworden. Door medicijnen leven besmette mensen langer en zijn ze minder besmettelijk', luidt het goede nieuws. 'Maar de verwachte vergrijzing van mensen met hiv legt een groter beslag op de zorgvoorzieningen'', zo omschrijft Hontelez het slechte nieuws.

Van de 34 miljoen mensen die wereldwijd met hiv geïnfecteerd zijn, wonen er 23 miljoen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In 2040 zal 28 procent van de besmette mensen ouder zijn dan 50 jaar, nu is dat 13 procent. 'In landen waar de medicijnen het eerste beschikbaar kwamen, verwachten wij ook de grootste vergrijzing van de epidemie. In bijvoorbeeld Kenia en Tanzania zal in 2040 rond de helft van de patiënten ouder zijn dan 50 jaar'', aldus de onderzoeker.

Door die vergrijzing verwachten de onderzoekers dat meer patiënten last gaan krijgen van ouderdomsaandoeningen zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Hiv-patiënten zijn daar sowieso ontvankelijker voor als gevolg van de behandeling.

Vanaf zondag wordt in Washington voor de negentiende keer de International AIDS Conference gehouden. 'Een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda is welke behandelingen infectie kunnen voorkomen'', aldus Hontelez.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie