Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In 1975 deed PSV'er Bertus Quaars al eens aangifte van een kopstoot door grensrechter (!) Griek

Home

Matty Verkamman

Het zal toch niet zo zijn dat mijn Sparta straks terugkeert in de eredivisie (daar waar mijn club hoort!) dankzij de overwinning die Go Ahead vrijdag in Almelo op Heracles behaalde? Ik gun mijn Sparta het allerbeste, maar kampioen worden dankzij een verrassende zege van uitgerekend Go Ahead gaat mij net iets te ver.

Mijn kampioensfeestje (mogelijk op 20 mei, bij het slotduel Go Ahead-Sparta!) zal straks een zwart randje hebben, want de aanslag die Rachid Bouaouzan tijdens Sparta-Go Ahead op het rechterbeen van de arme Niels Kokmeijer uitvoerde, was zo ernstig dat er momenten zijn waarop ik me serieus de vraag stel of ik Sparta de titel nog wel gun. Sparta zit diep in mijn hart; ik heb Tinus Bosselaar en Tonny van Ede nog zien spelen. Maar eigenlijk zou ik wel voor een reglementswijziging met terugwerkende kracht zijn waarbij een aanslag met rampzalige gevolgen tot tenminste drie verliespunten leidt.

Dat Go Ahead in Almelo won, leek mij overigens een kwestie van toeval. Zoals alle wedstrijden op het kunstgrasveld van Heracles mij altijd een aaneenschakeling lijken van onverwachte, door echte veldvoetballers niet te sturen toevalligheden. Alleen al vanwege dat kunstgras zou de KNVB Heracles eventueel niet moeten toelaten tot de eredivisie. Op dat kunstgras zie ik nooit een normale sliding of een mooie tackle. Heracles speelt zaalvoetbal in de open lucht. Ik vind het voetbal van drie keer niks. Als Tom Egbers echt zoveel van Heracles houdt, dan moet hij per direct in actie komen teneinde zijn club weer op een normaal veld te laten spelen.

Terug naar onze vriend Rachid Bouaouzan. Hij moet zich dus voor de rechter verantwoorden. In alle kranten las ik vorige week dat een gang naar eerst de politie en vervolgens naar de rechter uniek zou zijn. Dat klopt niet. In 1975 deed de PSV'er Bertus Quaars al eens aangifte van een kopstoot die grensrechter (!) Gerrit Griek hem tijdens Feyenoord-PSV zou hebben gegeven. En nog dieper in de geschiedenis ligt de rel tussen twee internationals uit Limburg. In 1929 kreeg MVV-midvoor Bèr Felix (een mastodont van bijna twee meter en 98 kilo) op het veld ruzie met spil Pierre Massy van RVV Roermond. Eerst waren er wederzijds lelijke woorden, vervolgens vielen er klappen en een half uur na de wedstrijd ging het opnieuw mis tussen Felix en Massy. Felix vond dat alles aan die rottige Massy lag en liep naar de politie. Het openbaar ministerie oordeelde later dat de MVV'er aan het verkeerde loket was. Hij diende zich te melden bij de tuchtcommissie van de voetbalbond. Dat nu vond zuidelijk commentator J.P. van Bel van het KNVB-orgaan De Sportkroniek een verstandige zet van het OM: 'Zelfs aannemende dat Massy zich niet heeft kunnen beheerschen en dat hij Felix in daad en woord heeft getart, dan nog druischt de methode waarop den eenen sportsman den anderen wil laten afstraffen, lijnrecht in tegen elk begrip van sportiviteit. Het gebaar van Felix om zijn recht te zoeken bij den burgerlijken rechter is een blamage voor het voetbal. Ware Sportbroeders loopen niet naar Vrouwe Justitia. Zoo denken wij en met ons nagenoeg het geheel Zuidelijken District er over!'

Deel dit artikel