Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IMF: Prijs van woningen stijgt veel te snel

Home

Esther Bijlo

Twee mannen bekijken een artist's impression van een woningproject in Londen. De Engelse huizenprijzen zijn 27 procent te hoog, zegt het IMF. © reuters

De huizenballon is nog niet leeggelopen, of er komt al weer een volgende aan. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat met te hoge huizenprijzen een volgende financiële crisis op de loer ligt. Actie is geboden, zegt het fonds.

In een nieuwe analyse stelt het IMF dat in veel landen de prijzen harder stijgen dan op grond van het historisch gemiddelde in die landen verantwoord is. De luchtpomp staat weer aan. Of, zoals in Nederland, er is nog niet genoeg lucht ontsnapt uit de woningmarkt.

Een gevaarlijke situatie, vindt het fonds, omdat een uit de bocht vliegende huizenmarkt vaak vooraf gaat aan een financiële crisis. Ook dat onderzocht het IMF: aan twee derde van de bankencrises ging een te ver opgeblazen woningmarkt vooraf.

Sociale huurwoningen
Gemiddeld genomen liggen de huizenprijzen nu 3 procent hoger dan vorig jaar in westerse en opkomende economieën. Dat klinkt nog niet alarmerend. Maar het IMF heeft een nieuwe index gemaakt waarin de huizenprijzen afgezet worden tegen de huren en de inkomens. Daaruit blijkt dat in sommige landen de markt behoorlijk oververhit is.

Australië, Canada, België, Noorwegen en Zweden hebben de grootste problemen. In Canada bij voorbeeld liggen de prijzen 33 procent boven het historisch gemiddelde pad als het inkomen de maatstaf is. Bij vergelijking met de huren liggen de woningprijzen maar liefst 87 procent te hoog. Engeland is ook een probleemgeval met 27 procent te hoge huizenprijzen, afgezet tegen de inkomens. Ook Nederland staat in het laatste lijstje. Vergeleken met de inkomens liggen de prijzen hier nu nog zo'n 20 procent te hoog, oordeelt het fonds. En dat terwijl de woningprijzen sinds 2008 al met zo'n 20 procent gezakt zijn.

Afgezet tegen de huren zit het ongeveer wel goed met de huizenprijzen. Maar aangezien Nederland door het grote aandeel sociale woningbouw geen optimaal werkende huurmarkt heeft, is het de vraag wat die vergelijking waard is.

Loan-to-value-ratio
Hoe dan ook: het IMF roept alle landen die hoog scoren in een van beide indexen op om haast te maken met beleid. Doe meer om oververhitting tegen te gaan, want de huizenmarkt is een cruciaal deel van een nationale economie. "De houding moet van 'goedaardige verwaarlozing' veranderen in 'het is van het allerhoogste belang'", schrijft IMF-onderdirecteur Min Zhu in een blog. Zhu denkt bij voorbeeld aan het verder beperken van de hoogte van hypotheekleningen.

Voor Nederland vertaald: de zogeheten loan-to-value-ratio (ltv), de maximale lening ten opzichte van de waarde van het huis, moet verder omlaag. Hoewel het al kabinetsbeleid is die ieder jaar met een procent te verlagen, ligt de ltv met momenteel 104 procent nog steeds internationaal gezien erg hoog. Ook het verder omlaag brengen van de hypotheekrenteaftrek past in het soort maatregelen dat het IMF voor ogen heeft.

De lage rente in veel landen drijft ook de huizenprijzen op, constateert Zhu. Dat levert beleidsmakers echter een fors dilemma op. De crisis, de opeenvolgende recessies en het ruime geldbeleid van centrale banken hebben de rentes naar historisch lage niveaus geduwd. Het IMF was er echter niet mordicus tegen om de westerse economieën op die manier voor een echte depressie te behoeden. 'Bijkomende schade' daarvan is dat kapitaalgoederen zoals huizen en aandelen relatief te hard in waarde stijgen.

Lees verder na de advertentie
Vergeleken met de inkomens liggen de prijzen in Nederland nu nog zo'n 20 procent te hoog, oordeelt het fonds

Deel dit artikel

Vergeleken met de inkomens liggen de prijzen in Nederland nu nog zo'n 20 procent te hoog, oordeelt het fonds