Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ilse Paulis en Maaike Head winnen goud in dubbeltwee

Home

Redactie

Paulis en Head. © AP

Roeisters Ilse Paulis en Maaike Head hebben in de lichte dubbeltwee goud gewonnen bij de Spelen in Rio. Het duo, vooraf gezien als de absolute topfavoriet, maakte de status waar en was in de finale na een wedstrijd die alleen in het begin spannend was te sterk voor Canada en China.

In de eerste vijfhonderd meter lagen Head en Paulis nog derde, maar daarna namen ze het heft in handen. Halverwege lag de boot weer op de plek waar ze vaak geroeid hebben deze Spelen: helemaal voorin. Ze gaven die positie daarna niet meer af.

Het duo, dat zichzelf met de leus 'De leeuwen mogen los' presenteert, was na afloop vol lof over elkaar. "Ik had hier met niemand anders willen staan dan met haar'', verwees de 32-jarige routinier van roeivereniging Skadi lachend naar haar bijna tien jaar jongere teamgenoot Paulis (Nereus).

Hoewel het goud niet als een verrassing kwam, was de route naar goud was ontzettend lang voor het duo. Op de WK van vorig jaar in Aiguebelette eindigden zij als veertiende en leken de Spelen van Rio verder dan ooit. Maar Paulis en Head bleven in elkaar geloven en dit jaar roeiden zij zich in de prijzen.

In Brandenburg werd de Europese titel veroverd, in Luzern werd het olympisch kwalificatietoernooi gewonnen en ook de wereldbekerwedstrijd in Poznan leverde goud op. In de Poolse stad vestigden ze zelfs een wereldrecord: 6.47,69 minuten.

voor Paulis (23) zijn het haar eerste Spelen, terwijl Head (32) in 2012 al olympische ervaring opdeed. In Londen werd ze met Rianne Sigmund tweede in de B-finale. De voorbereiding op Rio werd in april onderbroken, nadat Head bij een fietsongeluk twee ribben brak. Het herstel van de afgestudeerd arts verliep voorspoediger dan verwacht en ze zat op tijd weer in de boot.

Lees verder na de advertentie
Paulis en Head met hun medaille. © Anp

Deel dit artikel