Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IKV Pax Christi schrapt dat hinderlijke 'Christi'

Home

Redactie

Directeur Jan Gruiters met zijn nieuwe logo © Werry Crone

Vredesorganisatie IKV Pax Christi schrapt de verwijzingen naar het christendom uit haar naam. De club gaat vanaf nu verder als 'Pax'.

Dat Christi zat in de weg, zegt directeur Jan Gruiters morgen in een interview in Trouw. "De christelijke verwijzing 'Christi' belemmerde ons om een groter publiek enthousiast te krijgen voor het vredeswerk."

Het besluit is vooral ingegeven door pr-overwegingen, want het betekent niet dat de organisatie ineens herijkt wordt. Het blijft een christelijke organisatie. "Pax is niet zomaar een studieclubje met morele waarden."

IKV Pax Christi is niet de enige christelijke maatschappelijke organisatie die worstelt met haar identiteit. "Christelijk is een slecht marketinginstrument", klaagde Jaap Smit, voorzitter van de vakbond CNV, vorig jaar in Trouw.

Het CNV behield uiteindelijk de 'C', ook na de fusie met vakbond De Unie/UOV. Pax heeft nu, althans in naam, geen wortels meer in het christendom. Niet iedereen is daar blij mee. Mient-Jan Faber, oud-secretaris van het IKV, betreurt de afstand tot de kerken, die Pax nu schept: "In mijn tijd bepaalde de kerk absoluut niet wat wij deden in het IKV, maar de samenwerking had wel een grote meerwaarde."

Lees morgen in Trouw het volledige interview met Jan Gruiters en de reacties van Mient-Jan faber en Ruud Lubbers

Deel dit artikel