Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IKEA's catalogus, het enige boek dat de Bijbel verslaat

Home

Robin de Wever

Voorbijgangers lopen langs een reusachtige IKEA catalogus die staat op het Schouwburgplein in Rotterdam. © anp

Vrijwel iedere Nederlandse brievenbus krijgt hem de komende dagen te verstouwen. Met een wereldwijde oplage van jaarlijks 212 miljoen exemplaren is de IKEA-catalogus een van de meest verspreide boekwerken ter wereld. Zelfs de Heilige Schrift heeft het nakijken.

De Zweden zijn er, zoals gewoonlijk, vroeg bij. Januari is nog niet in zicht, maar het boekwerk met de betaalbare woonmode van 2013 valt deze week alvast op de mat. Beter gezegd: op miljoenen matten. Van de catalogus brengt IKEA dit jaar 5,3 miljoen Nederlandse exemplaren in omloop - maar net iets meer dan vorig jaar.

Wereldwijd zegt de Zweedse meubelketen dit jaar 212 miljoen exemplaren te verspreiden - meer dan zes keer zo veel als het aantal Bijbels dat vorig jaar werd aangeschaft. Zijn de knusse foto's van Billy-kasten en Klippan-banken werkelijk populairder zijn dan de psalmen, profetieën en evangeliën?

Niet direct. De Bijbel staat immers al bij velen in de kast, en hoeft dus niet ieder jaar opnieuw aangeschaft te worden. De Schrift lijkt iets tijdlozer dan de catalogus, en kan dus af met een lagere jaarlijkse oplage.

Daarnaast wordt de catalogus natuurlijk gratis verspreid zonder dat de ontvanger erom heeft gevraagd. Een aanzienlijk deel van de oplage belandt waarschijnlijk direct in de papiercontainer. Een ander deel ligt in de filialen en wordt misschien nooit meegenomen. Maar toch: de jaarlijkse oplage van de Bijbel steekt bleek af bij de jaarlijkse oplage van IKEA's catalogus.

Bijbel: meerdere edities, uiteenlopende schattingen
Nu laat ook de interesse in de Bijbel zich niet eenvoudig meten. Het boek wordt wereldwijd uitgebracht in honderden of duizenden verschillende edities en verspreid door talloze partijen. Schattingen van het aantal exemplaren dat jaarlijks wordt vermarkt lopen uiteen - sommigen gaan uit van 100 miljoen. Over het aantal Bijbels dat gratis is weggegeven, bestaan geen betrouwbare cijfers.

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) rekent enkel met verkochte exemplaren en gaat uit van een oplage van 30 miljoen. Een deel daarvan werd verkocht op reguliere wijze, de rest was bestemd voor evangelisatie.

Kopers uit die laatste categorie - vaak woonachtig in landen waar het christendom weinig voet aan de grond heeft of onderdrukt wordt - profiteren van een flinke subsidie. Zij kunnen de Schrift kopen voor een bescheiden bedrag. De rest van de kostprijs wordt vergoed door christelijke organisaties en hun donateurs.

De volgende uitdaging
De Bijbel is vrijwel wereldwijd te krijgen, IKEA's catalogus wordt verspreid in 41 landen. Het meubelbedrijf drukte dit jaar 62 edities in 30 talen en lijkt nog niet van plan om de groei van de afgelopen jaren te doen stuiten. Eind juni werd bekend dat het voet aan de grond wil krijgen in India. In dat land moeten de komende jaren ten minste 25 winkels worden geopend.

Uitdagingen zijn er overigens nog genoeg: de catalogus heeft wel de volledige Schrift ingehaald, maar niet de som van alle losse bijbelboeken. Wie bij de oplage van het volledige bijbelcanon ook de oplagen van losse delen (de psalmen, de evangeliën of het Nieuwe Testament) optelt, komt volgens het NBG uit op 350 miljoen exemplaren. De Zweden hebben nog 138 miljoen catalogi te gaan.

Lees verder na de advertentie

 
De Schrift lijkt iets tijdlozer dan de catalogus, en kan dus af met een lagere jaarlijkse oplage.

Deel dit artikel