Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ik kan Bolt best goed zien zo door de spijlen

Home

Marijn de Vries

Usain Bolt na zijn winst op de 100 meter sprint in Rio. © anp
Column

De leukste plek om de sprintfinale met Usain Bolt te bekijken, dat moet het Jamaica Huis wel zijn. Een bruisend feest, zo stel ik me dat voor. Dolblije mensen, uitbundig vierend wat hun nationale held presteert.

Wij Nederlanders zijn niet uniek. Ook andere landen hebben in Rio een eigen honk. De Duitsers en de Denen zitten op het strand, de Zwitsers aan het roeimeer en de Italianen ergens op een berg.

De Jamaicanen hebben de Rio Jockey Club tot hun groen-geel-zwarte domein gemaakt. Iedereen is welkom, adverteren ze. Vanuit de taxi is het huis al van ver te horen en te zien: pompende muziek, reggaetonen en rondzwaaiend discolicht.

Uitsmijters
Het is druk, tenminste voor de deur. Dranghekken houden belangstellenden op afstand. Af en toe mag iemand naar binnen, maar meestal schudden de uitsmijters van nee. Alleen met een speciale kaart kom je erin. Ik heb me aangemeld voor zo'n kaart, een klein weekje terug.

Lees verder na de advertentie
Marijn de Vries © Maartje Geels

Ik zwaai en trek de aandacht, een vrouw komt naar me toe. O, heb jij je aangemeld? Wat jammer. Want er is geen ruimte meer. Binnen is het stampvol, heus waar. En nee, er kan er zelfs niet eentje meer bij. Wil je de perschef spreken? Zucht. Nou oké, wacht hier maar dan.

Handjevol mensen
Tussen de spijlen van het hek door kan ik precies een groot tv-scherm zien. De atletiekuitzending staat aan, in afwachting van wat komen gaat. Voor dat scherm, aan de tafels die ik ook zie, zit een handjevol met mensen. Verder is het leeg, hoe ik ook kijk: er komt echt niemand bij.

Er gaan alleen maar mensen weg. Vooral vrouwen met getoupeerde haren en gekleurde jurken verlaten het pand. Ze zwaaien naar de uitsmijters, wuiven een kus vanaf hun hand. Ik wacht, ik heb nog hoop, maar de perschef heeft het blijkbaar nogal druk. De bassen blijven onverminderd klinken, maar door de spijlen zie ik nog steeds bijna geen mens.

O, heb jij je aangemeld? Wat jammer. Want er is geen ruimte meer. Binnen is het stampvol, heus waar.

Perschef
Over een half uur moet Bolt lopen. Daar komt de perschef aan. Ze wil niet met me praten, nee, het is geen misverstand. Het is vol. Ik laat mijn aanmeldingsmailtje zien. Ze wuift het weg. Ik zeg dat ik echt een leuk stuk ga schrijven. Ze draait zich om en omhelst een man in een strak shirt die wel naar binnen mag.

Het startschot klinkt. De muziek is nu heel even uit. Ik kan de race best goed zien zo door de spijlen, dat komt vooral doordat binnen bijna niemand is. Bolt wint. Ik hoor een heel klein beetje juichen. Het verstomt al snel. Dan gaan de bassen weer hard aan. Ik druip af en zie door een ander hek een dansvloer. Er staan mensen, maar er wordt nauwelijks gedanst.

Mooi, dat zogenaamde feest voor Bolt. Vanavond ga ik toch maar naar het stadion.

Bolt wint. Ik hoor een heel klein beetje juichen. Het verstomt al snel. Dan gaan de bassen weer hard aan.

Usain Bolt poseert met de gouden medaille die hij won bij de 100 meter sprint. © afp

Deel dit artikel

O, heb jij je aangemeld? Wat jammer. Want er is geen ruimte meer. Binnen is het stampvol, heus waar.

Bolt wint. Ik hoor een heel klein beetje juichen. Het verstomt al snel. Dan gaan de bassen weer hard aan.