Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IAEA onderzoekt beschadigde Japanse kerncentrale

Home

(Novum/AP) - De Japanse regering staat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toe om de kerncentrale te onderzoeken die afgelopen week door een aardbeving beschadigd raakte. Dat heeft het persbureau Kyodo zondag gemeld.

Het IAEA bood eerder al aan een internationaal inspectieteam naar de kerncentrale te sturen, maar de regering sloeg het aanbod af. Na een oproep van gouverneur Hirohiko Iizumida van de prefectuur Niigata, waar de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa is gevestigd, veranderde de regering van gedachten.

Na de aardbeving van maandag, die een momentmagnitude van 6,8 had en waarbij tien doden en meer dan duizend gewonden vielen, brak in de centrale brand uit. Exploitant TEPCO publiceerde later een lange lijst van beschadigingen die door de beving en de brand waren ontstaan, waaronder meerdere lekken waaruit radioactief materiaal was ontsnapt.

Hoewel de hoeveelheid gelekte radioactiviteit gering was en er niemand gewond raakte, hebben de problemen grote onrust teweeggebracht bij de omwonenden en de hele Japanse bevolking, aldus Iizumida. Bovendien zijn beelden van het ongeluk de hele wereld rondgegaan, waardoor allerlei misverstanden kunnen ontstaan, zei hij. Om dat tegen te gaan moet er accurate informatie naar buiten worden gebracht en het beste is om daar zo snel mogelijk het IAEA voor in te schakelen.

Deel dit artikel