Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huygensprijs voor Charlotte Mutsaers

Home

Van onze kunstredactie

Beeldend kunstenaar en schrijfster Charlotte Mutsaers krijgt voor haar letterkundig oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

In 1983 debuteerde Mutsaers met 'Het circus van de geest', waarna zij 'De Markiezin', 'Kersenbloed', 'Rachels rokje' en 'Zeepijn' publiceerde. De jury noemt haar werk 'volop in ontwikkeling, eigenzinnig, overtuigend, meeslepend en briljant' en hoopt dat het reeds gepubliceerde nog maar de eerste helft van haar letterkundig oeuvre is. Behalve de eer is aan de prijs een bedrag van 20000 gulden verbonden. Hij wordt op 15 december uitgereikt in de Haagse sociëteit De Witte.

Begin volgende maand ontvangt Mutsaers de Jacobus van Looyprijs voor haar dubbeltalent. Naar aanleiding daarvan verschijnt de monografie 'Fik & Snik', waarin collegaschrijvers haar portretteren. Zo schrijft Marc Reugebrink over de rebelsheid en schoonheidsbeleving van Mutsaers: ,,De hond in mij wordt hier buitengewoon zenuwachtig van. Dit is een schrijfster die soms de indruk wekt op een theekransje aanwezig te zijn als was zij een van die beparelde en gebloemjurkte dames van zekere leeftijd met veel te veel tijd en geld die gezellig met elkaar keuvelen over leuke dingetjes en dus ook over literatuur, maar die bij het presenteren van de madeleines plotseling haar damespistooltje tevoorschijn haalt uit haar zelf geborduurde tasje en wild om zich heen begint te schieten.''

Het Haarlemse Frans Halsmuseum exposeert van 2 september tot 30 oktober werk van Mutsaers.

Deel dit artikel