Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huwelijk Christina niet zo romantisch

Home

FRED LAMMERS

WASSENAAR - Prinses Christina heeft met haar aanstaande scheiding opnieuw voor een verrassing gezorgd. De relatie met haar man, Jorge Guillermo, was minder romantisch dan velen dachten. Op hun Wassenaarse landgoed 'Eikenhorst' leidden de Guillermo's een teruggetrokken bestaan. Slechts sporadisch kwamen zij in het nieuws. Het paar maakte zich hoofdzakelijk druk om antiek en was dan ook vooral te vinden op kunstexposities.

Jorge Guillermo presenteerde zich de laatste jaren als schrijver. Hij publiceerde enkele kunstboeken, een over Nederlandse kastelen en recent een over Cuba, zijn geboorteland. Tijdens signeersessies liet hij zich als auteur fêteren. Dat hij die boeken zonder doorslaggevende hulp van anderen nooit had kunnen voltooien, wilde hij niet gezegd hebben.

De grote passie van prinses Christina, de zang, sneeuwde door de jacht op antiek flink onder. Niet dat Christina een echte zangcarrière ambieerde. Zij wist dat zoiets in haar positie moeilijk was. Lange tijd was prinses Christina helemaal uit het beeld, toen zij zich in Canada en later in New York had gevestigd. Als reden voor die verhuizing gaf Christina op, dat zij af wilde van haar vorstelijke status. Nederland kon dat respecteren. In Canada volgde de prinses een zangstudie. Zij ging ook les geven, en leek te hebben bereikt wat zij wilde.

In die tijd ontmoette zij Jorge Guillermo, een uitgeweken Cubaan, die nog weinig had bereikt in het leven. Dat veranderde toen hij zich met de prinses verloofde. De bekendmaking van hun verloving op Valentijnsdag 1975 kwam als een grote verrassing. De prinses vertelde op haar verlovingsdag op Soestdijk, een van de schaarse keren dat zij de pers te woord stond, over het eenvoudige leven dat zij in New York leidde.

- Vervolg op pagina 6

Christina openlijk geschoffeerd VERVOLG VAN PAGINA 1#

Jorge Guillermo had een indrukwekkend verhaal over zijn bezigheden. “Werken met kinderen uit heel arme gezinnen. Daarmee hoop ik na mijn huwelijk door te gaan”. Dat plan vergat Guillermo snel, toen hij eenmaal getrouwd was. De vriend met wie hij samengewerkt had, vernam nooit meer iets van hem. Jorge stortte zich in het Nederlandse zakenleven, kreeg via prins Bernhard een baan bij de KLM en later bij de hotelketen Golden Tulip. Succesvol waren die betrekkingen bepaald niet, omdat Jorge er de kantjes afliep.

Al snel na hun huwelijk wilden de Guillermo's zich in Wassenaar vestigen. Amerika had het paar achter zich gelaten, omdat de prinses en haar man hun kinderen in Nederland wilden opvoeden. Na eerst een tijdje op Soestdijk te hebben ingewoond, viel hun oog op het landgoed De Horsten. Het terrein was koninklijk bezit, maar ook beschermd natuurgebied.

Het paar wilde een vroegere boerenhofstede op die plek laten herbouwen. Het bouwplan leidde tot talrijke protesten van allerlei natuurbeschermers. Desondanks ging de bouw gewoon door. Ook daarna kwam 'Eikenhorst' regelmatig in het nieuws. De Guillermo's trokken zich namelijk niets aan van wettelijke voorschriften. Ze lieten een schuur en een zwembad bouwen zonder toestemming. Telkens werden die projekten achteraf gelegaliseerd. Commotie ontstond er ook toen de toegangsweg tot het landgoed werd afgesloten. Omwonenden moesten vanaf dat moment een paar kilometer omrijden om hun huis te bereiken.

De laatste jaren waren er meer momenten waarop duidelijk werd dat het niet echt meer boterde tussen Christina en haar man. Guillermo schoffeerde zijn vrouw soms in het openbaar. Dat Christina daar niet tegenin ging, verbaasde vrienden, omdat zij bekend staat als een potige tante die niet over zich laat lopen. Daarvan gaf zij in haar kinderjaren al blijk. Als 15-jarige besliste zijzelf van de ene op de andere dag, dat de middelbare school die haar ouders voor haar hadden uitgezocht, het Incrementum van het Baarns Lyceum, voor haar niet de ideale opleiding was. Zij liet zich midden in het schooljaar overschrijven naar het Amersfoorts Lyceum. In die tijd veranderde zij haar naam. Marijke was te kinderachtig. Voortaan heette zij Christina.

Het leven van prinses Christina leek in rustig vaarwater te zijn beland, toen zij en Jorge Guillermo op 28 juni 1975 in Baarn in het huwelijk traden. Dezelfde dag werd hun huwelijk in de Utrechtse Domkerk ingezegend. Het betrof een oecumenische dienst, omdat Jorge Guillermo het katholieke geloof trouw wilde blijven. Christina werd in 1992 ook katholiek.

Deel dit artikel