Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huseyin gaf Ebru Umar aan. Hij voelt zich nu bedreigd

Home

Wilfred van de Poll

Ebru Umar © anp

"Ik word aan de schandpaal genageld." Woest is Huseyin Sayilgan (47) uit Amsterdam over een gelekt document dat weblog GeenStijl vandaag online zette. Het zou de aangiftes bevatten op basis waarvan nu in Turkije een rechtszaak tegen columniste Ebru Umar loopt.

Ook de namen van de aangevers staan op de lijst. Tenminste vijf daarvan wonen in Nederland. En bij vier staat hun volledige woonadres vermeld.
Zoals bij Huseyin Sayilgan.

Was alleen zijn naam gelekt, hij had ermee kunnen leven, zegt Sayilgan. Want inderdaad, hij hééft aangifte gedaan. "En daar sta ik achter. Ik heb niks illegaals gedaan, ik heb gewoon gebruikgemaakt van mijn rechten. Maar nu weet iedereen mijn adres. Ik ben een target geworden. Wat als er straks stenen door mijn ruiten vliegen?"

Juridische stappen
Sayilgan, taxichauffeur en eigenaar van een incassobureau, overweegt juridische stappen, zegt hij. Dat GeenStijl het document online zette, vindt hij 'een heel kwalijke zaak'. "Die lijst moet gewoon van hun site af. De media hebben ook richtlijnen toch? Je kunt niet zomaar iemands adres publiceren."

Hij verdenkt Ebru Umar ervan zelf de lijst te hebben gelekt. "Ze doet dit gewoon om ons nóg meer zwart te kunnen maken." 'Ons', daar bedoelt hij de Nederlandse Turken mee. Toen Ebru Umar op 23 april in Turkije werd opgepakt voor het beledigen van Erdogan, juichten veel Turken in Nederlanders die aanhouding toe. Tot woede van Umar. 'Fuck de Nederturken', twitterde ze. Hun integratie was gefaald, vond ze, ze waren een 'nageboorte' van een mislukte generatie gastarbeiders.

Sayilgan besloot aangifte te doen. "Ik ben als Turkse Nederlander beledigd door deze vrouw." Hij deed zijn aangifte samen met drie anderen, die ook de gelekte lijst op GeenStijl staan. De vier maakten geen gebruik van de 'kliklijn' van het Turkse consulaat in Rotterdam, zegt Sayilgan. "Die heeft een fanatieke medewerker uit zichzelf geopend, het consulaat nam er afstand van. Ik vond het ook niet goed, zo iemand geeft ons een slechte naam."

Aangifte in Turkije
Nee, Sayilgan heeft het consulaat niet gebeld. Hij is erheen gegaan. Via een notaris op het consulaat heeft hij een advocatenkantoor in Kaysery gemachtigd om namens hem in Turkije aangifte te doen tegen Umar.

Waarom deed hij aangifte in Turkije en niet in Nederland? "Ik heb zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit, net als Umar. Als zij alleen een Nederlands paspoort had gehad, had ik hier aangifte gedaan. Maar nu kon ik kiezen onder welke rechtssysteem ik dit wil laten vallen."

En dan is de keuze snel gemaakt: in Turkije is de kans groter dat zijn aangifte iets oplevert, zegt hij. "Volgens de Nederlandse wet heeft Umar niets verkeerds gedaan. Je mag in dit land ook gewoon met terreurvlaggen van de Koerdische PKK lopen. Dat mag dus allemaal. Umar boort alle Turken de grond in, ze kan in Nederland zomaar iedereen kapot schelden. In Turkije niet."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel