Humanistische meetlat: D66 en GroenLinks verslaan VVD

home

Maaike van Houten

Langs de humanistische meetlat. © Patrick Post

GroenLinks en D66 scoren het best op de humanistische meetlat die het Humanistisch Verbond vandaag presenteert. De liberale VVD blijft achter bij de verwachtingen.

"Het verrast me, maar het past wel bij de accenten die de VVD nu legt", zegt Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond, vandaag in Trouw over de lage plaats van de VVD. Ze doelt vooral op Europa, het vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. De standpunten van de VVD op die thema's sluiten minder goed aan bij de waarden die het Humanistisch Verbond als uitgangspunt neemt voor de meetlat: vrijheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid.

De VVD doet het ook slecht bij de 'menselijke economie' die de humanisten voor ogen staat. Het verbond ziet die economie 'ten dienste van mensen' meer nog dan bij D66 terug bij GroenLinks. Die partij eindigt daardoor als nummer-één.

De meetlat verscheen voor het eerst in 2010. Het is geen stemwijzer of Kieskompas, waarmee mensen kunnen zien welke partij bij hen past. De humanistische meetlat is een beoordeling van politieke partijen op hun humanistische gehalte. Volgens directeur De Vries kunnen kiezers er snel mee wat de mens- en maatschappijvisie van partijen is.

Anders dan de vorige keer, is ook de Partij van de Dieren meegenomen. Die komt binnen op de vierde plaats, net achter de PvdA. De ChristenUnie en de SP volgen daarna.

Lees ook het volledige interview met Ineke de Vries.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie