Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hulp leger ingeroepen tegen rebellen Nepal

Home

KATHMANDU - De autoriteiten van Nepal hebben voor het eerst het leger ingezet bij een actie tegen de maoïstische rebellen. Zo'n 1500 soldaten houden het bergdorp Nuwe in West-Nepal omsingeld, waar de guerrillastrijders zeventig politiemensen in gijzeling houden.

Lange tijd heeft de Nepalese regering gezegd dat het een vergissing zou zijn om het leger tegen de eigen bevolking in te zetten, maar dat standpunt werd onlangs gewijzigd.

De rebellen zouden in Nuwa dorpsbewoners en de gegijzelde politieagenten als schild gebruiken om te voorkomen dat het leger aanvalt. Drie militairen zijn gewond geraakt toen de rebellen een legerhelikopter die over het dorp vloog beschoten.

De maoïstische rebellen begonnen in 1996 een gewapende opstand in een poging een eind te maken aan de Nepalese monarchie. Wat ze willen met de gijzelingsactie is niet duidelijk. Volgens sommige berichten eisen ze de vrijlating van enkele medestrijders. Ze zouden als gebaar van goede wil elders 22 politiemensen hebben vrijgelaten, die sinds april zijn gegijzeld.

Deel dit artikel