Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huizinga mag vlag dragen in Athene

Home

SCHEVENINGEN - Mark Huizinga draagt bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen op vrijdag 13 augustus de vlag van de Nederlandse ploeg. Dat werd gisteren bekend tijdens de officiële overdracht van de formatie aan chef de mission Peter Vogelzang.

In Sydney won Mark Huizinga in 2000 de gouden medaille bij het judo. De als luitenant bij defensie werkzame topsporter won daarnaast meerdere Europese en nationale titels. Huizinga volgt Anky van Grunsven op, die het vaandel in Sydney droeg.

Huizinga, bij zijn eerste Spelen in Atlanta (1996) al goed voor brons, reageerde verheugd. ,,Ik vind het een erebaantje. De hoogste eer in Nederland is waarschijnlijk te worden gekozen tot sportman van het jaar. Daarna komt dit.”

Eén keer eerder liep een judoka met de vlag voorop. Dat was in 1964 Anton Geesink, bij de Spelen van Tokyo. Huizinga werd benaderd door Joop Alberda, technisch directeur van NOC-NSF.

,,Hij belde in de rust van de EKwedstrijdNederland-Portugal. Ik heb meteen 'ja' gezegd.”

Twee jaar geleden, bij de Winterspelen van Salt Lake City, weigerden tal van Nederlandse sporters met de vlag het stadion binnen te wandelen. Het had een reeks van verontwaardigde reacties tot gevolg, onder meer van prominenten als premier Wim Kok en IOC-voorzitter Jacques Rogge. Huizinga sloot zich echter niet aan bij al die critici.

Hij kon zich wat voorstellen bij de houding van Ritsma en co, destijds. ,,Het lijkt mij ook niet ideaal om bij een openingsceremonie van de Winterspelen vijf uur in de kou te staan. De omstandigheden waren daar gewoon anders. Eerlijk gezegd had ik na Sydney, waar ik voor het eerst meeliep bij de openingsceremonie, ook zoiets van: Dit doe ik toch niet weer. Maar daarvan was ik al teruggekomen voordat ik hiervoor werd benaderd. Bovendien is het een groot verschil dat het nu veel eerder bekend is gemaakt. Iedereen weet waaraan hij toe is.”

De 'benoeming' van Huizinga kreeg alom bijval. Chris de Korte, de coach van Huizinga: ,,Het is een gouden jongen. Een topsporter die niets aan het toeval overlaat om het goed te doen.”

Deel dit artikel