Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn

Home

Ingrid Weel

Huismannen doen vaak huishoudelijk werk, maar voor hun zelfwaardering doen ze vaak ook allerlei 'mannelijke' klussen. © getty

Je komt hem bijna niet tegen, behalve dan op het schoolplein. Daar zie je hem juist vaker dan andere vaders: de huisman. De man die vrijwillig thuisblijft, geen carrière wil maar zijn vrouw de kans geeft het beste uit haar werk te halen, en ondertussen - niet onbelangrijk - voor de kinderen zorgt. Het kleine groepje mannen dat hiervoor kiest, doet dat graag, maar hoeft niet te rekenen op veel begrip uit zijn omgeving.

De meeste vrienden vinden het een bizarre beslissing, blijkt uit Belgisch onderzoek, dat gesteund werd door de minister van gelijke kansen, Joëlle Milquet. De onderzoekers vonden vijftig huismannen die aan het onderzoek mee wilden doen. Die meldden dat nog geen vijfde van hun vrienden hun keuze begrijpt.

In Nederland is weinig onderzoek naar huisvaders gedaan, maar in een recente scriptie van studente Daphne Beukers komt ook naar voren dat vaders zich goed voelen bij hun rol, maar hun omgeving het vaak ongemakkelijk vindt. Mensen reageren wel positief, maar stellen het soort vragen waaruit blijkt dat ze het niet begrijpen. 'Heb jij het vwo niet afgemaakt dan?'

iPad op schoot
Andere vaders snappen niet wat het inhoudt, constateren de huismannen. "Ze denken dat het iets is wat je doet met een iPad op schoot." Of ze krijgen de vraag of 'hij dat wel kan'. Het wordt nooit hardop gezegd, maar de huisvaders hebben het gevoel dat andere mannen vinden dat ze teren op de zak van hun vrouw.

Een gelukje voor de huismannen is dat hun vrouwen heel tevreden over hen zijn. Uit Engels onderzoek bleek eerder dat er tussen de vaders en moeders in de gezinnen waar de man de huisman is, meer begrip is voor de lasten van de ander. De vaders krijgen waardering voor hun werkzaamheden binnenshuis en er is compassie voor de stress die moeders kunnen ervaren als ze het kostwinnerschap op zich nemen.

Mannendingen
Van de carrièrevrouwen vindt 98 procent niet dat hun man aan aantrekkelijkheid of mannelijkheid heeft ingeboet, ontdekte de Britse professor Noelle Chesley in het onderzoek naar 'stay at home fathers'. De huisman heeft het daar zelf soms iets moeilijker mee. Hij blijft toch vooral 'mannendingen' doen, zoals klussen in en rond huis. Bijna geen van de huismannen is erg gesteld op huishoudelijk werk.

"Het is niet zo dat ik mij minder mannelijk voel omdat ik af en toe een stofzuiger ter hand neem", zeiden mannen tegen Beukers. Maar de onderzoekster vindt dat ze dat net iets te nadrukkelijk zeggen. "Ze spreken zichzelf af en toe tegen. De huisvaders gaven toch wel aan hun zelfwaardering te ontlenen aan andere bezigheden." Beukers sprak ook in deeltijd werkende vaders en die zeiden allemaal dat het hebben van werk, de status ervan, hun gevoel van mannelijkheid goed deed.

Ook al zijn de mannen elke dag thuis, het zijn bijna altijd de fulltime werkende vrouwen die de was doen en kleren opruimen. Ook kopen moeders de kinderkleding. Ze hoeven daarentegen nooit te koken. Dat doet de man. Maar met een stofdoek in zijn hand zul je de huisvader niet vaak betrappen. Hij vindt dat niet leuk en het heeft geen prioriteit.

Billen afvegen en broodjes smeren
Wat de huisman wel leuk vindt, is de zorg voor de kinderen. Hij voelt zich bevoorrecht dat hij zoveel tijd kan steken in zijn oogappels. Hij stopt veel aandacht en betrokkenheid in zijn vaderschap. Billen afvegen, broodjes smeren en in bad doen; zorgen is vanzelfsprekend.

Slechts 5 procent van de huismannen zou een andere keuze maken, als hij opnieuw mocht kiezen. Wel voelen ze zich ietwat sociaal geïsoleerd. Ze zijn huisvader om de carrière van hun vrouw - die bijna altijd hoger opgeleid is of een beter betaalde baan heeft - te ondersteunen. Het is ook vaak op aandringen van hun vrouw.

Nog een conclusie uit het handjevol onderzoeken dat naar huisvaders is gedaan: de kinderen hebben er profijt van. Ze zijn gelukkiger, ervaren de ouders, en er is in het algemeen minder stress en meer rust in het gezin. Nu nog wat meer waardering. Zoals een Belgische vader het zei: "Ik denk dat de taken die thuis worden verricht meer naar waarde moeten worden geschat. Er is bijzonder weinig erkenning vanuit de samenleving voor wat wij doen. Dat is zo voor de vaders, maar net zo goed voor de moeders."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel