Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Huijbens blijft liefst in Nederland boven maaiveld uitsteken

Home

FRED TROOST

DEN HELDER - Inmiddels is ook de competitie begonnen. Zaterdagavond wachtte EBBC de altijd zware uitwedstrijd tegen Den Helder. Deze derde wedstrijd werd de derde overwinning van de Bosschenaren (85-75), die daarmee met Amsterdam en Donar de koppositie innemen. Morgen is weer een Europese dag; dan komt Zrinjevac uit Kroatië naar de Maaspoort.

“In Den Bosch moet je winnen”, zegt Marcel Huijbens (29). “Dat eist het publiek. Dat heeft geen boodschap aan wel of geen sponsor, aan Amerikanen of niet, of aan een financieel gezonde club. Dat wil winst in de wedstrijden.” De opmerking is ingegeven door de versnelde sanering van de begroting die het nieuwe bestuur vorig jaar inzette. “Nieuwe bestuursleden, zakenmensen”, vat Huijbens samen. “Maar ook mensen die niet in de traditie van de club leefden. Zij kenden de cultuur niet. Je kunt wel saneren, maar dan moet je wel weten wat basketbal voor Den Bosch betekent.”

De sanering dreigde iets te rigoureus te gaan en zoiets kost spelers. Het is, na enige strubbelingen, uiteindelijk goed uitgepakt voor EBBC. In Libertel heeft de club een sponsor van naam, het huidige spelersbestand geeft reden tot voldoening en de eerste prestaties van het seizoen stemmen hoopvol.

“Die winst van dinsdag was mooi”, beaamt Huijbens, “maar vooral ook heel knap, omdat ploegen uit landen als Slovenië op het eind van de wedstrijd nooit iets weggeven. Met de rust stonden we nog dik achter. Vlak voor het einde kwamen we op 81-81 en in de verlenging wonnen we.” Vriendin Vanessa merkt op: “Het is wel gunstig, als jullie met de rust achterstaan.” Huijbens: “Dat klopt, inderdaad. Staan we voor, dan hebben we de neiging de wedstrijd uit te freewheelen en dan wil het nog wel eens mislopen.”

De Eurowinst van dinsdag was een goede start van het internationale avontuur, dat vorig jaar nog zo desastreus eindigde. “Onze ambities waren toen hoog gesteld. We hoefden slechts vierde te worden in een poule van zes. Maar we werden vijfde.” EBBC blameerde zich door alleen Nicosia (Cyprus) onder zich te houden. Dit jaar lijkt de poule zwaarder (met naast Zavinjska en Zrinjevac ook nog Erped Praag, Charleroi en Apollon Patras), maar Huijbens is optimistisch. “We zijn niet kansloos voor een vervolg. Het is moeilijk, vooral Charleroi. Die Belgen en wij kennen elkaar te goed. Belgen leggen altijd een zware druk op ons. Dan speel ik liever tegen de Grieken en de Joegoslaven; die ploegen kennen we niet en daarom treden we ze onbevangen tegemoet.”

Dat de wedstrijden in de Europa Cup in poules worden gespeeld en niet meer volgens het systeem waarbij de verliezer meteen afvalt, juicht Huijbens toe. “Dat is heel nuttig, vooral voor jonge spelers. Zij doen nu in ten minste tien wedstrijden internationale ervaring op.”

Het is ook nodig, want het Nederlandse clubbasketbal stelt niet zo veel voor. “Ik wil niet echt zeggen dat we bij de dwergen horen”, klinkt het aarzelend, “maar we draaien niet hoog genoeg mee. Ik betwijfel of we binnenkort weer op hoog niveau mee kunnen doen.” Huijbens schetst het probleem. “Nederlandse spelers die met hun kop boven het maaiveld uitsteken, worden hier weggetrokken. Het grote geld lokt, in België kun je al veel beter verdienen. Buitenlandse toppers zie je hier ook niet. Die komen hooguit in hun beginjaren; zij zien Nederland als een opstapland.”

De vraag rijst of Huijbens dan nooit 'met de kop boven het maaiveld' is uitgekomen. De MVP (Most Valuable Player) van de competitie 1996-'97 draait nu zeven jaar mee bij EBBC en kan bogen op een meer dan constante prestatie. Dan val je toch op bij de scouts? “Inderdaad groei ik nog steeds sinds ik in Den Bosch speel. Dat mag ook wel, gelet op de energie die ik erin steek”, vindt hij.

Dat hij tot waardevolste speler van het vorig seizoen werd uitgeroepen, vindt hij dan ook wel verdiend. “Ik heb constant gespeeld. In belangrijke wedstrijden was ik goed aanwezig. Daarnaast had ik het geluk geen blessures te kennen. Ook in het Nederlands team ging het lekker”, soms hij op. De stats over 43 wedstrijden (competitie, beker, Eurocup) bewezen bijna ten overvloede nog eens zijn kwaliteiten: een schotpercentage van 62, een vrijeworptotaal van 74 procent, per wedstrijd gemiddeld goed voor 20 punten, 7,6 rebounds en twee assists. Dat zijn mooie cijfers, die veel spelers verlokt zullen hebben op Huijbens te stemmen als favoriete center. Hijzelf ook, lacht hij. “Alle beetjes helpen, dus heb ik op mezelf gestemd.” De vraag of hij wellicht ijdel is, pareert hij met: “Niet zo erg, als ik er zelf maar bevrediging uithaal.”

Juist de vrees die bevrediging te missen, is er de oorzaak van dat hij de grenzen voor zichzelf gesloten hield. Vorig jaar kreeg hij aanbiedingen uit Griekenland, Italië en Frankrijk. Hij sloeg ze af. “Ik ben niet iemand die alleen maar wil basketballen. Ik moet er iets naast doen. Eerst was het mijn studie elektrotechniek aan de HTS. Nu is het mijn werk. In mijn studie heb ik me gespecialiseerd in datacommunicatie. Via mijn werk bij een bedrijf in telecommunicatie, waar ik de interne automatisering deed, ben ik met iemand anders een eigen bedrijf begonnen in kantoorautomatisering. Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik ben niet iemand die twee keer per dag wil trainen en verder alleen maar wat lanterfanten. We hebben heus wel gekeken of een avontuur in het buitenland mogelijk was. Italiaanse en Griekse ploegen zijn natuurlijk best interessant. Die Grieken boden me 400 000 dollar in twee jaar. We hebben daar veel over gepraat. Dan maak je de afweging: je hebt een huis gekocht, je bent een bedrijf gestart.” Vanessa: “De bedragen die werden geboden, werden steeds hoger.” Zij wilde wel mee, kon zelfs een jaar onbetaald verlof krijgen, maar zegt: “Hoe hoger de bedragen werden, hoe meer de animo afnam.” Huijbens: “Het lijkt ook meer dan het is; met dat bedrag ben je in die landen niet meer dan een piepeltje, een kleine jongen.”

“Vorig jaar, toen we hadden besloten niet op het aanbod van Verona in te gaan, zijn we naar Italië geweest, op vakantie”, vertelt Huijbens. “We hebben er rondgekeken en waren blij dat we besloten hadden in Nederland te blijven.” Vanessa: “Het lijkt leuk, hoor, maar in die landen ben ik toch niet meer dan het vrouwtje dat het huishouden doet.”

En dus is Marcel Huijbens nu zijn zevende EBBC-jaar begonnen. “Ik ben redelijk honkvast, ja. Ik houd niet van club-shoppen. Andere spelers kiezen vaak voor een beetje geld meer, het hoogste aanbod telt. Ik tel ook mijn vriendenkring. Je bouwt relaties op met de clubmensen. Dat is me veel waard.”

Het is opmerkelijk dat de MVP geen deel uitmaakt van de nationale selectie, terwijl dat vorig jaar nog wel het geval was. De nieuwe plannen met de nationale selectie sporen evenwel niet met Huijbens' mogelijkheden. “Andere coach, andere weg”, stelt Huijbens laconiek. “Ik zou wel mee willen doen, maar dan moet het binnen mijn schema passen. De selectie trainde deze zomer door en ik was aan vakantie toe. Het was even mooi geweest. Het is leuk dat er zoveel tijd in de selectietrainingen wordt gestopt, maar voor mij is dat een probleem. Ik zit in een fase van mijn leven, waarin basketbal niet meer voorgaat. Ik train niet meer voor de Olympische Spelen van 2004. Laat die jonge jongens maar hun trainingsuren maken, dan zien we over een jaar wel of ze net zo goed zijn als ik. Mijn voordeel is dat ik veel wedstrijden speel, veel trainingsuren maak en mijn internationale ervaring uitbouw. Ik heb met de nieuwe bondscoach gesproken. Hij is een man van de praktijk, die me heus wel weet te vinden als hij me nodig heeft. Daar heb ik geen contract voor nodig.”

Voor de jeugdige spelers vindt Huijbens het Oranjeplan wel zinvol. “De jeugd is onderontwikkeld. De junioren zijn niet eens ingeschreven voor het Jeugd-EK. Dat is een schande en dat is ook dom, want momenteel is het tij goed om het tot een succes te maken: de basketbalbond groeit tegen de verdrukking in en de competitie wordt steeds sterker.”

In die competitie speelde EBBC zaterdag in en tegen Den Helder een wedstrijd die meer lelijk dan mooi en meer vervelend dan spannend was, ondanks het curieuze scoreverloop (9-24, 39-44 rust, 56-56, 75-85). Huijbens scoorde 16 punten (63%), twee van de drie vrije worpen, hij pakte tien rebounds, had drie assists en demonstreerde daarmee nog eens hoe constant hij als basketballer is.

Deel dit artikel