Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hotelhoudster Moeke Jikke na haar dood bestolen

Home

BIJRAGEN: ROMANA ABELS; DAVE KRAJENBRINK; RENNIE RIJPMA

Vorige week overleed op 90-jarige leeftijd de Sneker hotelhoudster Jikke Ozinga. Zij was de oudste hotelier in Nederland. 'Moeke Jikke' werd vrijdag onder grote publieke belangstelling in stijl begraven. Zij wilde in de koets van haar buurman en begrafenisondernemer De Boer naar het kerkhof worden gereden.

De nacht voor de begrafenis werd het bord met de hotelgradatie (één ster) gestolen. Het bord hing naast de mededeling dat het hotel gesloten was wegens een sterfgeval. 'Moeke Jikke' lag die nacht in haar hotel opgebaard.

Hotel Ozinga en Moeke Jikke waren begrippen in Sneek. Het hotel bij de watertoren is een sfeervol familiehotel zonder veel luxe. Het hotel heeft twee voordeuren die in dezelfde hal uitkomen. Klanten met teveel eisen of praatjes verwees Moeke Jikke zonder meer naar de twee deuren. De boterhammen voor het ontbijt belegde zij altijd hoogstpersoonlijk. Moeke Jikke had ook oog voor wat buiten haar hotel gebeurde. Maatschappelijke ontwikkelingen in Sneek volgde zij kritisch en zonodig liet ze haar mening, veelal in dichtvorm, weten via een ingezonden stuk in de plaatselijke krant.

Veel Snekers zullen zich Moeke Jikke nog lang herinneren. Overigens blijft hotel Ozinga gewoon bestaan. Nadat Moeke Jikke het 65 jaar runde, nemen haar kinderen het nu over.

Deel dit artikel