Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hotel van Chriet Titulaer blijkt toch geen toekomst te hebben

Home

Van onze correspondente HOUTEN - Een week voordat de eerste paal de grond in zou gaan, heeft Hotel van de Toekomst n.v. haar faillisement aangevraagd. Chriet Titulaers vervolg op het Huis en het Kantoor van de Toekomst gaat daarmee in rook op.

Het project - een futuristisch hotel met zestig kamers langs de A 27 bij Houten - bleek te ambitieus, zegt Titulaer. De kosten werden aanvankelijk begroot op 12 miljoen, maar komen inmiddels uit op 34 miljoen. Dat is te veel om een hotel rendabel te kunnen draaien.

Tot nog toe is er acht ton uitgegeven, exclusief de aankoop van de grond. Het terrein heeft een miljoen gekost en dat was een koopje, aldus Titulaer. Hij hoopt de grond met winst te verkopen.

Het Hotel van de Toekomst had klanten willen vergasten op de nieuwste communicatie- en computerverbindingen, zou zelf in zijn energiebehoefte voorzien en afvalwater via een eigen zuiveringsinstallatie weer schoon uit de kraan laten stromen. 182 participanten uit het bedrijfsleven hadden Titulaer al tien miljoen toegezegd.

Maar de bouwkosten bleken een probleem, aldus Titulaer. Links en rechts sneuvelden onderdelen van het hotel die te kostbaar waren: de robotgestuurde parkeergarage, het draaiende restaurant op de bovenste verdieping en de ondergrondse thermen.

De druppel die de emmer deed overlopen, vertelt Titulaer, was dat de aanbesteding van het project 2,7 miljoen hoger uitviel dan voorzien. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar het Arnhemse architectenbureau Wiegerinck.

Architect G. van Veersen van dat bureau vindt echter dat hem geen blaam treft. Hij neemt sinds vorig jaar april deel aan het project, nadat de architect die het gebouw heeft ontworpen, was overleden. Hoewel Van Veersen de berekeningen van zijn voorganger nooit heeft kunnen inzien, spreekt hij van een miscalculatie. Al in de zomer van vorig jaar was duidelijk dat het project geen 12, maar 28 miljoen zou kosten. De stijging tot 34 miljoen die nu voorligt, kan hij niet reconstrueren. “Wij hebben de ontwikkeling van de bouwkosten vrij constant kunnen houden.”

Deel dit artikel