Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hotdogs en worstjes verdubbelen kans op diabetes type 2

Home

Sebastiaan Timmermans

Hotdogs en worsten bij de Hema.

Hotdogs en worstjes zijn gevaarlijk. Het dagelijks eten van zo'n zestig gram bewerkt rood vlees verhoogt het risico op diabetes type 2 met vijftig procent.

Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. Wetenschappers analyseerden het eetpatroon gedurende een decennium van meer dan 200.000 mensen.

Gecombineerd met andere studies hadden ze de beschikking over de gegevens van maar liefst 442.101 personen. Van deze groep ontwikkelde 28.000 mensen diabetes type 2.

Allerlei factoren
Dankzij dit aantal konden de wetenschappers precies kijken welke factoren extra risico's zijn. Zo keken ze naar leeftijd, gewicht, hoe vaak iemand sport,  al dan niet roken, of diabetes in de familie voorkomt en naar voedingspatronen. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

- 60 gram van bewerkt rood vlees per dag (zoals salami, hotdogs en bacon), verhoogt het risico op diabetes type 2 met vijftig procent.

- 120 gram van onbewerkt rood vlees per dag (zoals biefstuk, lamsvlees of varkensvlees), zorgt voor een verhoging van twintig procent van de kans op dit type diabetes.

- Daarentegen kan de regelmatige inname van noten, volkoren granen en magere zuivelproducten de kans op deze 'welvaartsziekte' te ontwikkelen met 16 tot 35 procent verminderen.

Toename in westerse wereld
Diabetes type 2 wordt ook wel de welvaartsdiabetes genoemd en neemt steeds meer toe in de westerse wereld. Het lichaam van mensen die dit hebben kan de eigen bloedsuikerspiegel niet goed meer in balans houden. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen als een te hoge bloeddruk en zelfs hartproblemen.  Het hebben van overgewicht en het niet voldoende bewegen zijn belangrijke veroorzakers hiervan.
Deel dit artikel