Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hopelijk voor Verdonk vergat ze alleen PSP

Home

Teun Lagas

Wie maalt er om het PSP-verleden van Rita Verdonk? Ze krijgt pas problemen als haar geheugen over de kraakbeweging in Nijmegen ook steken laat vallen.

Voor dertig gulden per jaar werd de studente sociologie uit de Nijmeegse Sweersstraat in april 1978 lid van de Pacifistisch Socialistische Partij. Rita Verdonk kon het zich de afgelopen weken niet herinneren, tot haar aanmeldingsformulier opdook, van de links radicale partij die het ban-de-bom-teken trots in het vaandel had.

Op de site van haar nieuwe beweging Trots op Nederland verschenen gisteren wisselende reacties, maar het team achter Verdonk zorgde er wel voor dat de echte Rita-aanhangers daar de meeste ruimte kregen. Natuurlijk waren er enkele cynische commentaren op haar linkse verleden. Verdonk was toch niet links, niet rechts, maar recht door zee?, schrijft een klager.

Haar fans houden het er op dat linkse media nu eenmaal proberen Verdonk kapot te maken en zij moedigen aan: „Het kan gebeuren. Laat je niet van wijs brengen. Andere politici hebben ook wel eens iets fout gedaan”.

Het was Verdonk zelf die het PSP-archief liet doorzoeken in het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Ze gaf die zoekopdracht trouwens pas nadat journalisten van tv-programma ’Nova’ en van deze krant toestemming hadden gevraagd zelf te mogen zoeken.

Over haar eerder ontkenning van het lidmaatschap moet ze nu toegeven: „Ik heb me gewoon vergist”. Dat ze als jonge vrouw met die linkse PSP sympathiseerde (affiches op haar slaapkamerraam) had ze al veel eerder toegegeven. Slechts het lidmaatschap was nieuw, evenals een eerder lidmaatschap van een andere kleine linkse partij, de PPR.

Geen serieuze politicus zal Verdonk aanvallen op haar vroegere lidmaatschap van twee kleine progressieve democratische partijen. De route PPR-PSP-VVD-TON is haar eigen zaak.

Maar ze mag wel politieke hoon verwachten wanneer haar geheugen ook blijkt te hebben gefaald over andere activiteiten in Nijmegen. Verdonk demonstreerde in 1981 mee tegen de beruchte parkeergarage in de Nijmeegse Piersonstraat, waar de kraakbeweging en de mobiele eenheid elkaar te lijf gingen en de stenen in het rond vlogen. Verdonk bevond zich daar naar haar zeggen niet in de rijen van de krakers, maar als gewone demonstrant. Ze sprak dat begin deze maand in de Tweede Kamer uit: „Ik ben nooit betrokken geweest bij de kraakbeweging”. Maar anonieme ex-krakers zeggen zich een actieve Verdonk binnen hun beweging te herinneren. Die zoeken nu hún archieven door.

Deel dit artikel