Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoogste rechter: huishoudelijke hulp blijft taak gemeente

Home

Redactie

Huishoudelijke hulp, zoals het zorgen voor een schoon huis, blijft een taak van de gemeente. © ANP

Huishoudelijke hulp valt wel degelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en blijft de taak van de gemeente. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep vandaag beslist. Naar het oordeel was reikhalzend aangekeken.

De hoogste rechter moest een oordeel vellen nadat onder meer boze Utrechters beroep hadden aangetekend tegen een vonnis van een lagere rechter. Die had geoordeeld dat de gemeente Utrecht het aantal uren hulp in de huishouding voor alle zorgbehoevende inwoners naar anderhalf uur in de week mocht terugbrengen.

Volgens de Centrale Raad van Beroep moet het beleid van gemeenten berusten op 'objectief en onafhankelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis'. Volgens Trouw-redacteur Alwin Kuiken betekent de uitspraak dat gemeenten, en in het specifieke geval de gemeente Utrecht, niet meer uit mogen gaan van een gemiddelde zorgplicht per week. "De gemeente moet eerst onderzoek doen en elke persoon individueel spreken, voor ze kunnen bepalen hoeveel huishoudelijke hulp ze nodig hebben."

Huishoudelijke hulp valt binnen Wmo
Met het oordeel gaat de hoogste rechter ook voorbij aan een oordeel van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, die in januari nog vonniste dat hulp in de huishouding helemaal niet onder de Wmo valt. De rechters merkten op dat een schoon huis nergens expliciet wordt vermeld, alleen dat gemeenten een situatie moeten realiseren waarin de cliënt zolang mogelijk thuis kan blijven.

Volgens Kuiken was de uitspraak van de Centrale Raad vandaag daarom nog spannend voor staatssecretaris Martin Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid), die altijd heeft gezegd dat de huishoudelijke hulp wel onder de nieuwe Wmo viel. "De rechter geeft hem eigenlijk nu gelijk. Dit is wel een opsteker voor hem."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie