Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoogopgeleide vrouw gaat ’downdaten’

Home

door Seada Nourhussen

Nu blijkt dat jonge Nederlandse vrouwen hoger opgeleid zijn dan jonge mannen, moeten ze onvermijdelijk gaan downdaten.

„Wat moet een vrouw zoals jij nou met een kapper?” Stine Jensen (35), docente aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, was verbijsterd over de reacties die haar relatie met een Turkse coiffeur bij vrienden, familie en anderen uit haar omgeving opriep. „Ze konden zich totaal niet voorstellen dat ik iets met hem te bespreken had.”

Jensen schreef het boek ’Turkse Vlinders’ (2005) over haar relatie. In het boek interviewt Jensen ook andere westerse vrouwen die een vakantieliefde kregen in Turkije. De veelal hoogopgeleide vrouwen gingen een relatie aan met laagopgeleide of ongeschoolde mannen: typische downdaters. Downdaten is een term voor vrouwen die een partner hebben met een lager opleidingsniveau. Jensen vindt het een wonderlijk woord. „Een baas die met zijn secretaresse getrouwd is, wordt volgens mij nooit een downdater genoemd. Dat is blijkbaar normaal.”

Tot nu toe zijn Jensen en de vrouwen uit haar boek ook een uitzondering. Volgens het klassieke model trouwen vrouwen met hoger opgeleide mannen. Maar nu uit CBS-cijfers blijkt dat vrouwen van 25 tot 34 jaar hoger opgeleid zijn dan mannen van dezelfde leeftijd, zal het downdaten over een tijdje wellicht een vaker voorkomend verschijnsel zijn. Maar werkt dat wel?

„Het zal een mentale omschakeling vereisen van zowel mannen als vrouwen”, zegt Jensen. „Mannen, die toch vaak de financieel sterkere zijn in een relatie, zullen hun mannelijkheid aan andere dingen moeten gaan ontlenen dan aan hun beroep en hun geld. En vrouwen moeten niet meer verwachten dat mannen de rekening betalen en de deur voor hen openhouden. Dus dat zal nogal wennen zijn.”

De reacties van vrienden en familie maken de relatie tussen een hoogopgeleide vrouw en een lager opgeleide man ook niet makkelijk. „Daarom zeg ik er vaak bij dat mijn vriend niet alleen postbode is, maar ook nog twee universitaire diploma’s heeft”, zegt Annejet Pruiksma (25). „Maar ondertussen vind ik het belachelijk dat ik me verplicht voel om toelichting te geven waarom ik een relatie met een postbode heb.”

Pruiksma, studente literatuurwetenschap, heeft eerder een relatie met een tuinman gehad. „Het maakt mij echt niets uit of en wat een man gestudeerd heeft. Dat zegt volgens mij namelijk niks over je intelligentie. Ik heb een vriend die automonteur is en niet gestudeerd heeft, waar ik prima op hetzelfde niveau mee kan praten. Een beroep of een diploma zegt zo weinig.”

Maar een relatie waarbij de vrouw hoger opgeleid is dan de man kent toch ook veel problemen. Jensen: „Een van de vrouwen in mijn boek vond het moeilijk om haar wereld te verenigen met die van haar laagopgeleide partner. Dan wilde ze hem meenemen naar recepties of exposities en kon hij helemaal niet met haar collega’s praten. Dat leidde bij hem en haar tot irritatie. Een vriendin van me die een hbo-studie heeft gedaan, had iets met een mts’er. Die stuurde haar lieve smsjes vol spelfouten. Dat doet toch iets af aan de romantiek.”

Deel dit artikel