Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoofdpijn na de koude straal van een 'Schotse douche'

Home

LOTTE STRAATSMA

Een lezer begint zijn douche elke ochtend met koud water, wast zich vervolgens warm en eindigt weer met koud water. De lezer denkt dat dit oergezond is. Waarom krijgt hij dan zo vaak hoofdpijn onder de koude straal?

Op internet doen allerlei verhalen over de gezondheidseffecten van wisselbaden de ronde. Het zou de bloedsomloop bevorderen, goed werken tegen slapeloosheid en vermoeidheid, een positief effect hebben op de spijsvertering en herstellend werken na het sporten. Ook helpt het winterhanden en -voeten voorkomen, tipt een ervaringsdeskundige op een internetforum. Vaststaat dat een wisseldouche verfrissend werkt, omdat je lichaam schrikt van het koude water en vervolgens zijn best doet je zo snel mogelijk weer op te warmen.

Dat de lezer hoofdpijn krijgt van een koude douche is volgens cardioloog Ron Peters van het AMC Amsterdam niet verwonderlijk. Door een koude douche stijgt je bloeddruk, die in korte tijd behoorlijk op kan lopen, en je lichaam reageert daar op met hoofdpijn. Diezelfde reactie kan voorkomen wanneer iemand in een koud zwembed springt.

Eigenlijk is die hoofdpijn het gevolg van een 'brainfreeze', die ook kan optreden na het eten of drinken van iets kouds.

Volgens Peters is er geen wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat wisseldouches goed zijn voor je lichaam. Alleen op de huid heeft het wellicht een gunstig effect, aldus de cardioloog. Hartpatiënten zou hij wisseldouches sowieso afraden. De stijging van de bloeddruk is een 'vorm van belasting' die de kans op complicaties bij zulke mensen vergroot. In het meest extreme geval zou het zelfs kunnen leiden tot een hartaanval. Niet dat dat risico in ab solute zin groot is, stelt de cardioloog direct gerust. "Het is te vergelijken met het hard de trap op rennen, dan neemt je bloeddruk ook toe. Als hartpatiënt kun je ook dat beter laten."

Voor gezonde mensen acht hij wisseldouches ongevaarlijk, maar ook zij hebben er 'zeer waarschijnlijk' geen voordeel van.

Wie toch het gevoel blijft houden dat wisseldouches een positief effect hebben, kan een zogenoemde Schotse douche nemen. Het recept is als volgt: wissel 1 tot 3 minuten warm water af met 10 tot 30 seconden koud water en herhaal dit zo'n vijf tot zes keer. Sluit altijd af met koud water.

Waar de naam 'Schotse douche' vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat dat het verwijst naar de vermeende Schotse zuinigheid. Want wie regelmatig met koud water doucht, bespaart enorm op de stookkosten.

Zelf een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Deel dit artikel