Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoofddoek moslims zou stammen uit prostitutie

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Een rechtbank in Istanbul heeft een 92 jaar oude historica vrijgesproken. Zij was aangeklaagd vanwege het kwetsen van religieuze gevoelens en het aanzetten tot haat en vijandschap.

De vrijspraak van Muazzez Ilmiye Cig is een nieuwe overwinning voor het vrije woord in Turkije, nadat eerder de schrijvers Orhan Pamuk en Elif Shafak gelijk hadden gekregen bij de rechter.

Muazzez Ilmiye Cig is een expert in de geschiedenis van de oude Soemeriërs, die vijfduizend jaar geleden een hoog ontwikkelde beschaving hadden in het huidige Irak. Ze heeft drieduizend in spijkerschrift geschreven antieke kleitabletten vertaald.

In een van haar boeken schrijft ze dat Soemerische tempelprostituees, die jongeren seksueel inwijdden, een hoofddoek droegen, om hen te onderscheiden van de priesteressen. Die hoofddoek van de tempelprostituees was volgens Cig de voorloper van de huidige hoofddoek van moslimvrouwen.

Met die theorie wekte zij de woede van de fundamentalistische advocaat Yusuf Akin, die haar aanklaagde omdat ze volgens hem islamitische vrouwen had beledigd.

Cig kreeg ondersteuning van vijftien advocaten. Bij het gerechtsgebouw zei ze: „Ik ben iemand van de Atatürk-revolutie en als Turkse vrouw probeer ik mensen bijeen te brengen; ik ben niet iemand die probeert haat te zaaien.”

Cig was niet aangeklaagd op het beruchte artikel 301, dat een nationalistische advocaat in stelling had gebracht tegen de schrijver Pamuk. Artikel 301 gaat over het beledigen van dingen, die ’Turken dierbaar zijn’, zoals de nagedachtenis van vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk en ook de (ontkenning van) de Armeense genocide.

Eerder deed mevrouw Cig een oproep aan de vrouw van premier Erdogan om niet langer een hoofddoek te dragen.

Deel dit artikel