Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoofdbrekens vanwege Chinese asielzoekers

Home

Bart Zuidervaart

Honderden Chinezen hebben asiel aangevraagd. Ze vestigen hun hoop op de koningin. Het brengt de opvang in grote problemen.

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zucht onder een enorme toeloop van Chinezen. De teller staat momenteel op ruim zevenhonderd in twee weken tijd.

De onverwachte instroom zorgt voor problemen bij zowel de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa). De tijdelijke noodvoorziening in Ter Apel zit door de komst van de Chinezen overvol. Het Coa zoekt in allerijl naar nieuwe opvangplekken.

Niemand kan de komst van zoveel Chinezen verklaren. Er gaan wel geruchten, zegt de woordvoerder van de IND. Een in Nederland verschijnende Chinese krant zou hebben bericht over een nieuwe pardonregeling. Wie vóór vandaag asiel heeft aangevraagd, krijgt een verblijfsvergunning. Nog een gerucht: het pardon zou een soort afscheidscadeau zijn van koningin Beatrix, wanneer ze op 30 april aanstaande afstand doet van de troon.

Er is geen sprake van een pardon, zegt de IND-woordvoerder. De Chinezen komen zeer waarschijnlijk niet in aanmerking voor een vergunning. „Daarvoor heb je een asielrelaas nodig en dat ontbreekt meestal. Velen spreken Nederlands. We denken dat ze al langere tijd hier verblijven.”

Het Inspraakorgaan Chinezen overweegt een bericht in de Chinese kranten te plaatsen in een poging de toestroom van asielzoekers te stoppen. „Als ze asiel blijven vragen, wordt het tijd de geruchten te ontkrachten”, zegt secretaris Haixiang Lin.

Het Coa heeft inmiddels extra opvangplekken gevonden in bungalowparken in Gulpen-Wittem en Westerveld. Beide gemeenten zijn woedend over de handelswijze van het Coa. De organisatie heeft overeenkomsten gesloten met de particuliere eigenaren. De gemeenten werden niet ingelicht en zijn overvallen door het nieuws.

In Gulpen-Wittem verblijven ruim 150 Irakezen en Somaliërs. Zij woonden eerst in opvangcentra in het noorden van het land, waar zij plaats moesten maken voor de Chinezen. Het Coa probeerde vorige week vrijdag al 150 asielzoekers in Westerveld te plaatsen. Dat werd op het laatste moment tegengehouden door de gemeente. Het Coa wil de vreemdelingen vandaag alsnog in het park onderbrengen. „Juridisch staan we in ons recht”, zegt de woordvoerder.

Coa-directeur Nurten Albayrak-Temur erkent dat de communicatie met de gemeenten tekortschoot. „Het is echter onze verantwoordelijkheid en ons werk om deze mensen onderdak te bieden. Ook in deze uitzonderlijke situatie.”

Deel dit artikel