Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hongkong sluit flats af wegens longziekte Sars

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - De autoriteiten van Hongkong hebben gisteren meer dan duizend mensen in quarantaine geplaatst om de verspreiding tegen te gaan van de geheimzinnige longziekte Sars. De besmetting van meer dan honderd bewoners in één appartementencomplex voedt de angst dat het virus zich via de lucht verspreidt.

Alleen al in de verschillende flatgebouwen van Amoy Gardens in de wijk Kowloon waren tot gisteren al 121 mensen besmet. Hongkong ging daarom over tot de quarantaine van een gehele flat voor een periode van tien dagen. Waarschijnlijk enkele honderden bewoners verkeren er in isolement. Ze ontvangen dagelijks drie gratis maaltijden en krijgen advies over desinfectie van hun woning.

Maar vele gezinnen, volgens lokale kranten meer dan tweehonderd, waren al gevlucht na de eerste besmettingen. Dat voedde de vrees dat zij het virus naar andere delen van de dichtbevolkte stad dragen. Alleen gisteren steeg het aantal vermoedelijke besmettingen in de bewuste buurt met bijna honderd. Daarop werden tal van scholen gesloten en ruim duizend vrienden en familieleden van besmette mensen in quarantaine geplaatst.

De geheimzinnige ziekte heeft in Hongkong inmiddels aan dertien mensen het leven gekost. Het aantal besmettingen staat op 622. Wereldwijd zijn 61 mensen overleden aan Sars, meer dan 1600 mensen in vijftien landen zijn er vermoedelijk mee besmet. Frankrijk meldde gisteren nog eens drie mogelijke gevallen. De drie hadden in hetzelfde vliegtuig gezeten als de eerste persoon die in Frankrijk Sars bleek te hebben, een arts die in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in een ziekenhuis werkte.

Vermoedelijk begon de epidemie eind vorig jaar in het zuiden van China. Daarna deden zich gevallen voor in Hongkong, Singapore, Vietnam, Canada, Taiwan, Duitsland, Groot-Brittannië, Roemenië, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Ierland en sinds gisteren België. Het staat niet vast dat het in alle gevallen om hetzelfde virus gaat. Een functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie zei gisteren dat het virus mogelijk afkomstig is van een dier.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel