Hongaarse mummies helpen strijd tegen tbc

home

Een van de 265 mummies die in Vac werden gevonden. © ap

Wetenschappers buigen zich over honderden 18e-eeuwse Hongaarse mummies voor onderzoek naar de beste bestrijding van de infectieziekte tuberculose (tbc). De menselijke resten werden ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden in de Dominicaanse kerk van het Hongaarse stadje Vac, vlakbij Boedapest.

© ap

Ruim 260 gevonden mummies zijn overgebracht naar het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest. Volgens kerkelijke bronnen waren het inwoners van Vac die werden begraven in een crypte tussen 1731 en 1838. Onder hen waren nonnen, priesters, chirurgen en de eerste directeur van de lokale dovenschool.

Bijna 90 procent van de goed bewaarde mummies toont sporen van tbc, maar hooguit een derde overleed aan de ziekte. 'Zij hadden een beter immuunsysteem dan wij. Als wij ontdekken waarom dat is, zou dat de medische wetenschap helpen in de strijd tegen tbc', zegt Ildikó Pap, hoofd afdeling antropologie van het museum. Door overmatig antibioticagebruik zijn de huidige medicijnen minder effectief geworden.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen stierven aan tbc in 2010, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Bij het onderzoek zijn naast Hongaarse ook Britse en Israëlische wetenschappers betrokken.

Lees verder na de advertentie
© ap

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie