Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hongaarse mummies helpen strijd tegen tbc

Home

Een van de 265 mummies die in Vac werden gevonden. © ap

Wetenschappers buigen zich over honderden 18e-eeuwse Hongaarse mummies voor onderzoek naar de beste bestrijding van de infectieziekte tuberculose (tbc). De menselijke resten werden ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden in de Dominicaanse kerk van het Hongaarse stadje Vac, vlakbij Boedapest.

Ruim 260 gevonden mummies zijn overgebracht naar het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest. Volgens kerkelijke bronnen waren het inwoners van Vac die werden begraven in een crypte tussen 1731 en 1838. Onder hen waren nonnen, priesters, chirurgen en de eerste directeur van de lokale dovenschool.

Bijna 90 procent van de goed bewaarde mummies toont sporen van tbc, maar hooguit een derde overleed aan de ziekte. 'Zij hadden een beter immuunsysteem dan wij. Als wij ontdekken waarom dat is, zou dat de medische wetenschap helpen in de strijd tegen tbc', zegt Ildikó Pap, hoofd afdeling antropologie van het museum. Door overmatig antibioticagebruik zijn de huidige medicijnen minder effectief geworden.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen stierven aan tbc in 2010, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Bij het onderzoek zijn naast Hongaarse ook Britse en Israëlische wetenschappers betrokken.

Lees verder na de advertentie
© ap
© ap

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie