Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hongaars consulaat heropend in Roemeense stad Cluj

Home

CLUJ (AP) - Hongarije heeft gisteren zijn consulaat in de Roemeense stad Cluj, waar veel etnische Hongaren wonen, heropend. Negen jaar geleden werd het consulaat op last van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu gesloten.

De openingsceremonie werd bijgewoond door de Hongaarse minister van buitenlandse zaken Laszlo Kovacs en zijn Roemeense ambtgenoot Adrian Severin. “Cluj is belangrijk als geestelijk centrum van Transsylvanië. Het is het hart van de Roemeens-Hongaarse samenwerking”, aldus Kovacs.

Tot voor kort boterde het niet tussen Hongarije en Roemenië. Vorig jaar september verbeterden de betrekkingen na de ondertekening van een bilateraal verdrag, maar nationalisten aan beide kanten van de grens zijn hier niet gelukkig mee.

De nationalistische burgemeester van Cluj, Gheorghe Funar, weigerde de heropening van het consulaat bij te wonen. En vorige week werden de Hongaarse teksten op verkeersborden en naamplaten in Transsylvanië beklad en werd de Roemeense premier Victor Ciorbea met de dood bedreigd omdat hij de 1,7 miljoen etnische Hongaren in zijn land te veel rechten zou verlenen.

Deel dit artikel