Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Honderdduizenden bestellingen voor elektrische auto van Tesla

Home

Redactie

Afgelopen donderdag: een rij mensen wacht voor de Tesla-showroom om als eerste op de wachtlijst te komen. © EPA

De eerste Tesla 3 rolt pas eind volgend jaar van de band, maar het nieuwe model lijkt nu al een game changer in de markt voor elektrische auto's. Op zaterdagochtend had Tesla al 232.000 bestellingen binnen.

Fabrikant Tesla presenteerde de betaalbare elektrische auto voor de massa afgelopen donderdag. De Tesla 3 gaat ongeveer 35.000 dollar kosten, en kan op een volle accu zo'n 350 kilometer rijden.

De mensen die een model reserveerden, moesten een borg inleggen van 1000 dollar. Die is restitueerbaar, dus het is nog niet gezegd dat alle enthousiastelingen van het eerste uur straks daadwerkelijk tot aanschaf overgaan.

Renteloos krediet
Maar de toeloop betekent in ieder geval dat Tesla nu beschikt over een renteloos krediet van een kwart miljard dollar. Dat kan het bedrijf goed gebruiken, om de productiecapaciteit uit te bouwen. Tot nu toe was Tesla vooral een nichemerk voor de hogere prijsklasse.

De massale belangstelling lijkt er bovendien op te wijzen dat de markt voor elektrische auto's met een flinke groeistuip in één klap volwassen aan het worden is. In heel 2015 werden er in de Verenigde Staten slechts 115.000 elektrische auto's verkocht, de helft van de bestellingen die nu in twee dagen binnenkwamen. Bovendien staan de concurrenten van Tesla, zoals BMW en General Motors, ook op het punt om goedkopere modellen uit te brengen.

Veel voorspellingen over de ontwikkeling van elektrische auto's lijken dus te moeten worden aangepast. Afgelopen december voorspelde de Opec dat de verkoop van elektrische auto's in 2040 toegenomen zou zijn tot 1 miljoen exemplaren per jaar. Dat lijkt in het licht van het succes van de Tesla 3 een wat conservatieve inschatting.

In Nederland verdrievoudigde het aantal elektrische voertuigen op de weg van 30.000 op 31 december 2013 tot 90.000 op 31 december 2015. De Tweede Kamer nam afgelopen week een motie aan waarin de wens werd uitgesproken dat er vanaf 2025 alleen nog maar emissieloze auto's worden verkocht.

Lees hier het interview terug met de initiatiefnemer van die motie, PvdA-kamerlid Jan Vos.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel