Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Homohuwelijk mag van Quakers in Groot-Brittannië

Home

Herbert Rolden

De Quakers hebben in Groot-Brittannië de primeur: zij zijn de eerste Britse kerk die homohuwelijken wil voltrekken. Deze beslissing is omstreden want in tegenspraak met de wet.

Het Religieus Genootschap der Vrieden (Quakers) in Groot-Brittannië heeft het huwelijk opengesteld voor homo’s. Dat werd tijdens de jaarlijkse vergadering van de Britse Quakers uitgesproken.

Homorelaties werden al gezegend binnen de Quakergemeenschap. Met het goedkeuren van het homohuwelijk zijn ze een stap verder dan andere christelijke geloofsgemeenschappen in Groot-Brittannië. Die keuren het homohuwelijk af.

Een spreker van de Britse Quakers zei: „Het bevestigt ons inzicht dat een huwelijk het werk van God is waarbij wij slechts getuigen zijn. Hoe de staat er tegenaan kijkt, is voor ons van secundair belang.”

Groot-Brittannië is het enige land in Europa waar kerken huwelijken kunnen voltrekken. In Nederland wordt een huwelijk voltrokken bij de burgerlijke stand, nadien kan een kerk het huwelijk bevestigen.

De beslissing van de Britse Quakers is omstreden, aangezien homo’s in Groot-Brittannië volgens de wet niet mogen trouwen. De Quakers hebben aangekondigd te willen lobbyen bij de Britse overheid om het homohuwelijk in de wet op te nemen.

Peter Tatchell, een Britse verdediger van de homorechten, verwelkomt het standpunt van de Quakers. Hij noemde het een ’eerbare, moedige en vooruitstrevende beslissing.’

De Quakers vormen een christelijk genootschap dat in de zeventiende eeuw werd opgericht in Groot-Brittannië. Daar zijn nu ongeveer 25.000 leden. In Nederland telt het genootschap ongeveer honderd leden. Daarmee is het genootschap het kleinste lid van de Raad van Kerken.

De Quakers in Nederland hebben zich al eerder uitgesproken voor het homohuwelijk. Volgens Kees Nieuwerth, ’schrijver’ (voorzitter) van het Nederlandse Genootschap der Vrienden, is het homohuwelijk al sinds de jaren ’80 officieel geaccepteerd.

Binnen het Nederlandse genootschap kunnen homohuwelijken worden ingezegend. Daar bestaat volgens Nieuwerth geen liturgie voor: „als beide partners laten zien dat hun liefde en trouw groot is, krijgen zij onze zegen.”

De naam Quaker wordt ontleend aan een passage uit het dagboek van de oprichter van de gemeenschap, George Fox. Deze stond volgens eigen zeggen voor de rechter wegens godslastering. Hij riep alle aanwezigen op te ’beven’ (to quake) voor God.

De naam werd gebruikt om te spotten met Fox en zijn volgelingen, maar werd al snel door de groep zelf als geuzennaam gebruikt.

De Quakers staan bekend als een vooruitstrevende groepering. Zij waren de eerste westerse organisatie die slavernij afschaften en waren betrokken bij de oprichting van organisaties als Amnesty International en Greenpeace.

Volgens Els Ramaker, een Nederlandse Quaker, is de beslissing van de Britse Quakers niet bewust provocerend bedoeld, maar is het wel de bedoeling de wereldse macht aan de kaak te stellen.

Deel dit artikel