Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Homo's mogen van Buttiglione

Home

Van onze correspondent

BRUSSEL - Homo's zijn zondig, maar niet misdadig. Nederland mag zijn softdrugsbeleid houden, maar internationale drugshandel moet harder worden bestreden. Dat heeft kandidaateurocommissaris Rocco Buttiglione gisteren geantwoord op vragen in het Europees Parlement. In de hoorzitting waarin Buttiglione gisteren zijn kandidatuur voor de post justitie in de Europese Commissie verdedigde, moest de Italiaan afrekenen met argwaan. Sommige europarlementariërs legden de nadruk op zijn verleden als tekstschrijver van het Vaticaan en biograaf van paus Johannes Paulus II.

Buttiglione is zijn levensovertuiging trouw gebleven, zo bleek, maar daarmee wilde hij niet zeggen dat zijn geloof een stempel op het recht moet drukken. ,,Niet alles wat immoreel of verwerpelijk is, moet worden verboden”, zei hij. ,,Homoseksualiteit is een zonde, maar ik houd mijn geloof buiten mijn politieke keuzen. Iedereen heeft zijn eigen morele opvattingen. De mensenrechten en de Grondwet, die ik zweer te verdedigen, bepalen dat de staat niet het recht heeft om zich met privézaken te bemoeien.”

Ook van het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs blijft Buttiglione af, zo antwoordde hij op een vraag van ChristenUnie-SGP-europarlementariër Blok-land. De Italiaanse kandidaateurocommissaris vindt dergelijk beleid een nationale aangelegenheid. Hij wil de internationale handel in drugs wel effectiever bestrijden.

Eerder maakte Buttiglione al gewag van zijn ambities om illegale immigratie beter te bestrijden, iets wat voor zijn eigen land hoge prioriteit heeft. Maar hij verwees gisteren ook naar Polen, waar zich veel Tsjetsjeense vluchtelingen melden.

Ook terreurbestrijding past in zijn portefeuille. Buttiglione wil terrorisme onder meer bestrijden door rassenhaat aan te pakken, zo liet hij de euoparlementariërs weten. Dat ligt volgens hem aan vele terreurdaden ten grondslag.

Deel dit artikel