Homo-emancipatie niet alleen dankzij liberalen

home

Rik Laernaoes en Adriaan Rodenburg en sinds 1990 kerkelijk officieel een paar

© ANP
Opinie

In 1998 maakten wij als een van de eersten dankbaar gebruik van de nieuwe partnerregistratie. Het was drie jaar voordat in Nederland het eerste 'homohuwelijk' werd gesloten. De ultieme rechtsgelijkheid tussen homo's en hetero's was bereikt. De homo-emancipatie leek afgerond.

In de jaren die volgden, is langzaam het beeld ontstaan dat al dit moois uitsluitend te danken is aan de liberale geesten in het parlement, als erfgenamen van de Verlichting. Dat beeld werd een collectieve overtuiging, ook omdat het steeds weer werd gevoed door de vrijdenkers zelf. Maar klopt het wel? Nou, daar valt wel wat te nuanceren.

Christelijke partijen
Het waren ook de christelijke partijen die de hedendaagse 'liberale verworvenheden' mogelijk maakten. Onder de eerste abortus- en euthanasiewetten stonden de handtekeningen van CDA-ministers van justitie. De eerste liberalisering van de zondagsrust gebeurde door KVP'er Beel. Tolerantie over en weer was toen nog een gangbaar begrip.

In de kerken
Ook in de kerken is veel gedaan. Wij maakten mee zelf mee hoe al in jaren vijftig en zestig binnen onze hervormde en gereformeerde kerk heftige discussies werden gevoerd over gelijke rechten. Synodes deden - soms met moeite - goede uitspraken. Er kwamen vanuit de kerken 'huiskamerkringen voor homoseksuelen'. Het was emancipatie dicht bij huis, in eigen, christelijke kring.

Weigerambtenaar
Maar anno 2012 klinkt in de Tweede Kamer nog steeds de kritiek dat religie in de weg staat bij de homo-emancipatie. Ineke van Gent diende op de laatste dag voor het reces nog een motie in om de weigerambtenaar te verbieden.

De 'vreselijke weigerambtenaar' is blijkbaar het belangrijkste probleem. Zelf homoseksueel, zouden wij zeggen: ga eens als herkenbaar homostel op een willekeurige voetbaltribune zitten. Of fluit als homoman eens naar een bouwvakker. Maar gelukkig, daar zetten de Ineke van Genten en Boris van der Hammen zich voor 100 procent voor in. Ze gaan in gesprek met de KNVB en de Bouwbond FNV om die te bewegen zich duidelijk uit te spreken over discriminatie. Of ze eisen dat de voetbalbond en de vakbond zich openlijk distantiëren van spreekkoren in het stadion. Of klopt ook dat beeld niet?

'Gristelijken' moeten het ontgelden
Homo-emancipatie is een kwestie van lange adem. Het is een proces dat af en toe gemarkeerd kan worden met wetgeving. Sociaal-democraat Job Cohen, staatssecretaris van justitie, stelde onder Paars het burgerlijk huwelijk open voor lesbiennes en homo's. Maar Cohen begreep ook (toen nog wel!) dat homo-emancipatie een proces is en hij bedacht 'de weigerambtenaar'.

Ruim tien jaar later lopen de libertijnen te hoop tegen een probleem dat geen probleem is. In elke gemeente kun je als homo's trouwen. Maar de 'gristelijken', SGP, ChristenUnie en CDA (welke partij heeft zoveel openlijke homopolitici?) moeten het steeds maar weer in die zinloze discussie ontgelden. Beste Ineke van Gent, Boris van der Ham: verruim je blik op homodiscriminatie eens. Er is nog een seculiere wereld te winnen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie