Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Holman: Ik sta dichter bij Breivik dan bij Wilders

Home

Nienke Schipper

Theodor Holman. © ANP

Theodor Holman schreef een toneelstuk over Anders Breivik, de man die verdacht wordt van de aanslagen in Noorwegen. In een interview met De Dagelijkse Standaard legt de schrijver, columnist en presentator uit waarom hij de motivatie van Breivik wel kan begrijpen.

Holman raakte onder de indruk van de ideeën van Breivik na het lezen van diens manifesto. "Het gaat over het ontbreken van een ideologie, iets dat ik ook al jaren propageer", aldus Holman. Hij gaat ervan uit dat de analyse van Breivik ook ongeveer de analyse van Wilders is, omdat dezelfde argumenten worden gehanteerd in het boek van PVV-er Martin Bosma 'De schijn-élite van de valse munters'.

Waar Wilders volgens Holman nog steeds gelooft in politieke oplossingen, heeft Breivik die hoop al opgegeven. Volgens Breivik kan er geen gematigde islam bestaan. Holman kan dat begrijpen: "Ik geloof ook wel dat je andere moslims hebt, zoals je ook snoepjes gevende fascisten hebt gehad. Maar het is natuurlijk wel zo dat de islam in principe niet gematigd is. Voor de islam is de vrijheid van meningsuiting goed, zullen ze hoogstens zeggen, maar niet als Allah beledigd wordt."

Holman denkt dat het politiek correcte denken wel aan het verdwijnen is, een ontwikkeling die Holman in heel Europa terug ziet. Het verschil tussen Wilders en Breivik zit vooral in het feit dat Wilders nog te links is, meent Holman. "Met name zijn sociaal-economische programma. Fleur Agema, Martin Bosma en Wilders zijn idealisten. Die willen iets. Ik sta dichter bij Breivik. Hoewel Breivik uiteindelijk ook kapot is gegaan door zijn eigen idealisme."

Er zijn meer punten in de aanpak van Wilders waarin Holman zich niet kan vinden. Het meldpunt voor Oost-Europeanen is er zo één: "Dat vind ik zo'n onbelangrijk iets, daar kan ik me niet eens druk om maken. Ja, ik vind niet dat je andere mensen moet aangeven. Schop ze verrot. Pak een pistool en schiet ze neer. Maar we gaan ze niet aangeven. Dat heeft iets miezerigs."

Lees ook het volledige interview met Theodor Holman.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie