Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hollandse Hema op z’n Arabisch

Home

Eveline Bijlsma

Vrijdag opent de eerste Arabische Hema in Nederland, een tentoonstelling in winkelvorm. De basis ligt in vijf nieuw ontworpen Arabische lettertypen.

’Ik geef een miljoen voor een meisje met bruine ogen’. De T-shirts met Arabische versierzinnen liggen al klaar in een kamertje op de vijfde verdieping, verderop in de gang wordt nog even snel de gele regenboerka gefotografeerd.

Het is een drukte van belang in het voormalige PTT-kantoor achter Amsterdam Centraal. Waar vrijdag de eerste Arabische Hema opent, staan nu nog slechts drie eenzame kassablokken.

El Hema, een tentoonstelling in winkelvorm, is een initiatief van de culturele instelling Mediamatic. De basis van de expositie ligt in vijf nieuw ontworpen Arabische lettertypen. Mediamatic was er zo enthousiast over, dat ze er een expositie mee wilde maken.

De lettertypen zijn ontworpen op initiatief van Khatt Foundation, centrum voor Arabische kalligrafie. „De Arabische wereld was dringend toe aan een nieuw, duidelijk lettertype”, zegt Libanees Wael Morcos, een van de ontwerpers.

„Wat we nu hebben is veel te ouderwets, en heeft veel te veel kriebeltjes.”

„Een paar letters aan de muur, dat is natuurlijk niet zo spannend”, zegt Willem Velthoven van Mediamatic. „We wilden de letters aan de Nederlandse cultuur verbinden, en daarvoor hebben we de tempel van de Hollandsheid gekozen, de Hema.”

Niet iedereen is enthousiast over El Hema, merkte Velthoven. Tijdens het voorbereiden van de expositie ontving hij enkele dreigmails, met teksten als ’Je staat op de lijst’ en ’Je helpt ons land om zeep’.

„Van dat onderbuikgescheld van landgenoten trek ik me niets aan. Wij maken hier gewoon alvast de volgende versie van Nederland”, zegt hij.

„Ik wil de El Hema helemaal geen belerende boodschap meegeven, ik wil gewoon laten zien hoe verrijkend en leerzaam het is om met andere culturen te werken.”

In El Hema is van alles te koop, van kledingstukken met Arabische opdruk tot halal rookworst en koffie. Ook worden er lezingen en workshops gegeven, zoals buikdansen voor mannen en Arabische les voor kinderen.

De regenboerka is een van de inzendingen die binnenkwam voor de ontwerpwedstrijd die aan El Hema is verbonden. Ontwerper Mocros vindt dat de regenboerka eigenlijk niet in de expositie thuishoort. „We willen in de expositie Arabische voorwerpen laten zien, geen religieuze. Dat mensen bij El Hema gelijk aan een boerka denken, is juist een vooroordeel wat we willen ontkrachten.”

Deel dit artikel