Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hollande vandaag beëdigd tot president

Home

Francois Hollande © epa

François Hollande wordt vandaag officieel beëdigd als president van Frankrijk. Hij volgt Nicolas Sarkozy op, die onlangs de verkiezingen verloor van Hollande. Naar verwachting maakt hij ook de naam bekend van de nieuwe premier.

Na François Mitterrand (1981-1995) is Hollande de tweede socialist die staatshoofd wordt van Frankrijk. Volgens de Franse media houdt 'Monsieur Normal', zoals Hollande wordt genoemd, zijn inauguratiefeestje bescheiden. Na een betrekkelijk ingetogen plechtigheid is er een lunch met voormalige socialistische premiers, waarna de kersverse president dezelfde dag nog naar Berlijn gaat voor besprekingen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De as Duitsland-Frankrijk is al decennia van cruciaal belang voor de samenwerking binnen het Europees samenwerkingsverband. Gezien de ernst van de huidige economische crisis beseft Hollande de noodzaak om tot een goede verstandhouding te komen met Merkel. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Hollande van de reeds gemaakte afspraken af te willen die Sarkozy met de Duitsers had gemaakt.

Deel dit artikel