Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hollande nieuwe president van Frankrijk

Home

Martine Steenvoort en Emma van der Wateren

François Hollande komt uit een stemhokje. © epa
Update

De socialist François Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk. Volgens exitpolls en gedeeltelijke officiële uitslagen staat president Nicolas Sarkozy ruim achter. Volgens drie verschillende opiniepeilers kan Hollande rekenen op 51,8 tot 53 procent van de stemmen. Sarkozy staat momenteel op 47 tot 48,2 procent.

Hollande lost daarmee de huidige centrumrechtse president Nicolas Sarkozy af. Hollande is de tweede socialistische president van Frankrijk sinds 1958. François Mitterrand (1981 tot 1995) ging hem voor. Hollandes rivaal Sarkozy is de tweede president sinds de invoering van de Vijfde Republiek in 1958 die niet is herkozen. Eerder verloor Valéry Giscard d' Estaing in 1981 na een eerste termijn van Mitterrand.

Hollande ging vandaag ruimschoots aan kop in de peilingen. Tijdens de eerste stemronde behaalde hij tussen de 28,4 en 29,3 procent van de stemmen, tegen circa 25,5 tot 27 procent voor Sarkozy.

Brede steun
Hollande kon vandaag profiteren van een brede steun van links. De extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon van de Parti Gauche riep al direct na de eerste verkiezingsronde dat hij zijn kiezers aanraadt om voor Hollande te stemmen.

Dat voordeel had Sarkozy niet. Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen haalde in de eerste ronde een reusachtige score van 20 procent van de stemmen. Le Pen liet echter weten Sarkozy niet te zullen steunen in de tweede ronde, maar blanco te stemmen. Een groot deel van haar aanhang heeft dat voorbeeld vermoedelijk gevolgd, of heeft ervoor gekozen niet te stemmen.

Hoge opkomst
Ondanks de bewolking en regen die deze ochtend op veel plaatsen in Frankrijk het weerbeeld bepaalde, is de opkomst hoger dan in de eerste ronde. Tot het middaguur was 30,66 procent van de circa 46 miljoen stemgerechtigden naar het stembureau gekomen. Vorige maand was dat nog 28,29 procent, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De opkomst was vandaag echter lager dan tijdens de presidentsverkiezingen van 5 jaar geleden.

Lees verder na de advertentie
© reuters
© afp
© afp
© REUTERSHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie