Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hollande kan nu echt van start

Home

Kleis Jager

Een vrouw brengt haar stem uit tijdens de verkiezingen in Frankrijk © afp

De Franse president François Hollande beschikt na de overwinning gisteravond bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen over een absolute meerderheid. Nu de buit binnen is, is het tijd voor de fase van de onaangename boodschappen.

De Parti Socialiste (PS) van Hollande eindigt naar schatting op 313 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale. De drempel voor een absolute meerderheid is 289. In de senaat hebben de socialisten al een meerderheid. Met klein links hoeft Hollande gedurende zijn mandaat weinig rekening te houden. De groenen (20 zetels) overleven alleen dankzij hun samenwerking met de socialisten, die plaats voor hen maakten in een aantal districten. Het Front de Gauche, Links Front, haalt 13 zetels.

Meer gevaar dreigt er van de kant van het Front National. De nationalisten keren voor het eerst sinds 1998 terug in de Assemblée met twee tot vier zetels. Dat is niet veel, maar het 'glazen plafond' is gebroken. Het verschaft de partij van Marine Le Pen, die na verlies met een klein verschil een hertelling eiste in haar district, een extra podium. Dat zal het Front, dat vooral joeg op kiezers van de centrum-rechtse UMP, nu gebruiken om Hollande onder vuur te nemen.

De UMP zou inclusief kleine satellietpartijen 231 zetels halen, ongeveer het doel dat de partij van oud-president Sarkozy zich had gesteld.

Nu deze 'vierde ronde van de presidentsverkiezingen' achter de rug is, gaat het pas echt beginnen voor Hollande. Tot nu toe kon hij vaag blijven over besparingen die nodig zijn om zijn doel, een begrotingstekort van 3 procent in 2013 en begrotingsevenwicht in 2017, te halen. Hollande vroeg de rekenkamer om een rapport over de toestand van overheidsfinanciën. Een rapport dat niet toevallig waarschijnlijk deze week verschijnt.

In afwachting hiervan kondigde Hollande een aantal aangename maatregelen aan, zoals een hogere toelage voor ouders aan het begin van het schooljaar en 'een duwtje in de rug' voor het minimumloon. Hoogste prioriteit kreeg de pensioengerechtigde leeftijd. Die is per decreet voor een vijfde van de werknemers verlaagd van 62 naar 60 jaar. De ingreep is in strijd met aanbevelingen die Frankrijk kreeg van het IMF, de Europese Commissie, de Oeso en de eigen Rekenkamer.

Deze instellingen wijzen op de risico's van een politiek zonder hervormingen en veel belastingverhoging, die in het geval van Hollande vooral voor rekening van het bedrijfsleven komt. De cruciale vraag naar de verdeling van de pijn kwam de afgelopen weken niet aan de orde. De laatste week werd de aandacht opgeëist door de spectaculaire entree van Hollande's partner Valérie Trierweiler in de campagne. Zij stuurde een tweet de wereld in waarin ze haar steun uitsprak voor de rivaal van de ex van Hollande, Ségolène Royal. Royal verloor en kan nu geen gooi doen doen naar het voorzitterschap van de Assemblée.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie